uni estiu

La 32a Universitat d’Estiu ha clos aquest dijous després de quatre jornades de ponències sota el títol ‘Europa. Reptes de futur’. Aquesta 32a edició ha comptat amb una mitjana de 100 assistents a cada una de les ponències, i 40 universitaris obtindran el certificat de la Xarxa Vives per haver assistit a un mínim de set sessions.

La Universitat d’Estiu ha finalitzat amb l’acte de cloenda protagonitzat pel ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover. El ministre ha destacat les aportacions dels vuit ponents que han identificat les fortaleses i febleses de la construcció europea.

Durant el seu discurs, el ministre ha subratllat la convicció del Govern de la necessitat d’un acord d’associació. Ha parlat dels diferents acords bilaterals i trilaterals que té Andorra, posant com a exemple l’acord de circulació, sojorn i establiment amb Espanya, França i Portugal, i per això ha insistit en la importància no tan sols d’augmentar els contactes bilaterals, sinó de promoure també l’aproximació multilateral que representa l’acord d’associació.

En el camp de l’educació, a més, Jover ha destacat que l’acord d’associació ha de permetre participar en programes europeus que promouen la mobilitat dels estudiants o docents o la participació de grups de recerca en grans consorcis internacionals.

Així, Jover ha considerat que “en els propers mesos tindrem l’ocasió de debatre més abastament el detall de les implicacions d’un acord d’associació”, però que la Universitat d’enguany “ha estat bastida amb l’esperit d’introduir la temàtica a la ciutadania i oferir elements de context que de ben segur són necessaris”.

En l’acte de clausura, a més, el moderador, Jean-Paul Marthoz, ha fet les conclusions de les diferents ponències i ha destacat que li han sorprès els contrastos de les diferents opinions expressades durant aquests dies. Ha subratllat, però, la coincidència de parer en que Europa és un projecte i que “ha de tenir projectes”. Ha indicat que és un projecte de valors i que és en la política migratòria i de valors on es podrà trobar el camí.

Durant les quatre jornades de la Universitat d’Estiu, els diferents ponents han donat una perspectiva històrica, han avaluat les relacions europees amb els seus veïns, han proposat una visió innovadora de la crisi econòmica a través de l’antropologia o han posat el focus en temàtiques com els lobbies, una tan important com la dels drets humans o una més propera geogràficament com és la relació d’Andorra amb la Unió Europea.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada