La naturalesa motiva un 20 per cent dels viatges internacionals

Dos  de cada deu viatges turístics a nivell global estan motivats per l’interès per la natura, segons dades de l’Organització Mundial del Turisme, una tendència que, d’acord amb la mateixa font, creixerà durant els propers anys dins del conegut com “Nou Turisme”, que prioritza la sostenibilitat ambiental i cultural dels viatges i s’està imposant sobretot entre els joves.

En aquest sentit, i en el marc de l’Any Internacional del Turisme Sostenible, una trentena d’experts van analitzar com la tecnologia pot contribuir a reduir l’impacte del sector turístic i abordaran les oportunitats de negoci del turisme sostenible al Fòrum Turístic, que va tenir lloc a l’auditori de l’Edifici Imagina de Barcelona els dies 19 i 20 d’abril.

L’esdeveniment, organitzat pel centre tecnològic Eurecat amb l’aval de l’Organització Mundial del Turisme, mostrava les millors pràctiques del sector en els àmbits de la sostenibilitat mediambiental, sociocultural i econòmica gràcies a la tecnologia i exposava casos d’èxit d’empreses catalanes i internacionals que han basat el seu model de negoci en el turisme conscient.

Durant el primer dia, es van posar sobre la taula les tendències en innovació tecnològica per a un ecosistema turístic de la mà de representants de les principals entitats públiques catalanes. A més, sis experts van debatre n com la tecnologia pot millorar la sostenibilitat mediambiental mitjançant l’exposició de casos d’èxit i es presentaran estratègies per a la promoció de les destinacions de turisme sostenible.

Reduir el malbaratament d’aliments
El mateix dimecres 19, el Fòrum Turístic va acollir la ponència magistral de Benjamin Lephilibert, fundador de la consultora Lightblue, que assessora empreses turístiques per reduir el seu impacte ambiental. Lephilibert treballa amb restauradors i hotelers asiàtics, als quals ha ajudat a reduir el malbaratament d’aliments i donar el menjar sobrant a oenagés.

Segons Lephilibert, aquestes accions tenen una “molt bona acollida per part dels clients” i representen “un negoci excel·lent” per als hotelers. “Un hotel de les Malvines va reduir el malbaratament d’aliments a 78 tones anuals”, puntualitza l’expert, que remarca que aquest reaprofitament va suposar l’estalvi de més de 140.000 euros per al negoci.

D’altra banda, durant el primer dia del congrés, s’exposava la visió de la indústria turística davant els reptes de sostenibilitat, una ponència on l’Associació Internacional de Línies de Creuer donarà a conèixer per primera vegada les dades del seu estudi sobre l’impacte ambiental d’aquesta activitat.

Tecnologia i turisme
Durant la segona jornada del congrés, experts i empreses del sector vanexposar les seus millors pràctiques de turisme sostenible i abordaran com la tecnologia pot ajudar a promoure-ho. El dia començava amb una taula rodona sobre els reptes de la mobilitat sostenible, amb la participació de diverses empreses catalanes. També es debatia el paper que juga la tecnologia per aconseguir els reptes de desenvolupament sostenible que promouen les Nacions Unides, una ponència que comptarà amb la participació de Marta Tomàs, membre del Pacte Mundial de l’ONU.

El congrés finalitzava amb sessions sobre com millorar l’experiència del visitant i fidelitzar-lo, i amb una taula rodona sobre el paper que juga el turisme com a motor de canvi, amb casos d’èxit de diverses destinacions que aprofiten el turisme per aconseguir un desenvolupament econòmic sostenible.

El Fòrum Turístic compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, ​​la Diputació de Barcelona i Tecnocom.

Per Tecnonews / AMIC

TOTES LES NOTÍCIES