La música va ser protagonista de la celebració del 21è Aniversari de la Constitució a la Seu del Consell General

Aquest 2014, el Dia de la Constitució i coincidint amb el 21è Aniversari, va estar molt ple d’activitats paral·leles que es van iniciar la vigília amb les activitats familiars, en les quals van participar els alumnes de l’Institut de Música, l’Escola d’Art i l’Aula de Teatre i Dansa del Comú d’Andorra la Vella. S’ha de destacar la intervenció de l’Orquestra de l’Institut de Música amb el seu concertino-director Jordi Albelda, que entre altres peces van tocar el famós “Libertango” d’Astor Piazolla ( 1921-1992). Al vespre hi va haver un concert de música de rock.

En segon lloc, ja el dia 14 al matí es van iniciar els actes amb la intervenció de diverses corals del país: La coral Casamanya dirigida per Marta Gangonells, va interpretar “Plomes al vent” amb música de Francesc Vila i “Ma llibertat” amb música i lletra de George Moustaki en una adaptació de Ferran Badal. Seguidament l’Orfeó Andorrà dirigit per Josep Puig va cantar “Andorrana” la sardana composta pel mestre Joan Roure (1921 – 1990) i “Pirineu” un fragment de la Sarsuela “Cançó d’amor i de Guerra” composta per Rafel Martínez Valls (1887 – 1946). El llibreto és de Víctor Mora i Alzinelles (1879 – 1961) i Lluís Capdevila (1895 – 1980).

Lluís Capdevila els últims anys va viure a Sant Julià de Lòria on va morir l’any 1980.

L’argument de la Sarsuela “Cançó d’Amor i de Guerra” es situa al Vallespir, en plena Revolució Francesa, a finals del segle XVIII.

A continuació, la coral “Saas qui canta?” dirigida pel mestre Oscar Sanchez, va oferir “Go down Moses”, un cant espiritual negre i “I Can’t help falling in Love” una peça composta l’any 1962 per George David Weis (1921-2010) conjuntament amb els músics americans Hugo Peretti (1916-1986) i Luigi Creatore. La música està basada en la melodía “Plaisir d’amour” creada pel compositor francès de música clàssica Jean Paul Égide Martini (1741 – 1816). Amb aquesta cançó Elvis Presley va tenir un gran èxit.

Després, la Coral Rocafort van interpretar “La Barca Xica” una habanera molt popular amb música de Josep Maria Reglan i lletra de Rafael Llop, en un arranjament del propi director adjunt de la coral, el mestre Oscar Sanchez.

En segon lloc, la Coral Rocafort aquesta vegada dirigida pel professor Daniel Areny

director titular de la coral, van cantar la sardana “Les Valls d’Andorra” musicada per Ventura Tort i amb lletra de Sebastià Bertran. D’aquesta última peça l’arranjament per a coral també va ser realitzat per l’Òscar Sanchez.

Finalment totes les corals del concert dirigides pel mestre Daniel Areny, i amb la incorporació dels “International Singers”, van cantar plegats l’Himne Andorrà. La lletra original de l’Himne, és de Monsenyor Joan Benlloc i Vivó (1864 – 1926), copríncep d’Andorra des del 1906 fins al 1918. La música és de Mossén Enric Marfany ( 1877-1957) .La versió coral va ser realitzada uns anys més tard pel Mestre Joan Roure i Jané (1921 – 1990) també fundador de l’Òrfeó Andorrà l’any 1963.

El concert coral del Dia de la Constitució, va ser presidit pel Síndic Vicenç Mateu i la Subsíndica Mònica Bonell, entre altres autoritats, com l’antic President del Consell Superior de la Justicia Sr. Josep Marsal Riba. Posteriorment s’hi va afegir el Ministre de Cultura Esteve Albert i va continuar la música amb els membres de l’ONCA.

Sota la denominació de “La música en Temps del Manual Digest”, un “Quartet de corda” format per Josep Martínez i Francesc Planella (violins) Sílvia Garcia (viola) i Mireia Planas (violoncel), tots ells joves integrants de l’ONCA, van interpretar diferents peces. El seu concert es va iniciar amb l’obertura de l’obra “Les nacions antigues i modernes”, una composició en Sol Major, de Georg Philipp Telemann ( 1681 – 1767). Telemann, contemporani de Bach i Handel és considerat el compositor més prolífic del barroc. A continuació van interpretar la versió en quartet del “Concerto grosso en mi menor” opus 3 del autor italià Francesco Geminiani ( 1687 – 1762). Geminiani violinista i pedagoc, és l’autor entre altres, de l’obra “L’art de tocar el violí”.

Després i representan altres compositors en aquest cas posteriors als “Temps del Manual Digest” escrit per Antoni Fiter i Rossell l’any 1748, van continuar amb Boccherini ( (1743 -1805) del qual van tocar el “Quartet en Mi bemol Major” opus 8.

I el “Quartet en Sol Major” (KV 80) de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) va tancar el concert dels joves i prometedors músics de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra. Amb el programa ONCA Basic, els seus integrants ja han aportat molt bones intepretacions al llarg de tot aquest cicle que es va iniciar l’any passat. Finalment van interpretar la versió per a cordes de l’Himme Andorrà, assolint una especial sonoritat.

constitucioEn una altra línia i per cloure el matí, la música de les sardanes va aplegar nombrosos aficionats. El poema “La Sardana” de Joan Maragall (1860-1911), va ser musicat al seu dia per Jordi Molina i Salvador Brotons. Brotons ha dirigit diverses vegades i també amb l’ONCA, el “Concert de Valsos” de Cap d’Any a l’Auditori Nacional d’Ordino.

Paral·lelament les visites guiades a l’antiga Casa de la Vall, Seu del Consell General des de l’any 1702 i a la nova Seu del Parlament, van aportar un complement cultural i social en la celebració d’aquest 21 è Aniversari de la Constitució. La Constitució andorrana aprovada l’any 1993, va situar les institucions andorranes en la modernitat, assolint el repte de preservar les arrels històriques del nostre país, amb el reconeixement internacional de la Carta Magna.

Finalment, després del dirscurs del Síndic i la sesió tradicional del Consell General, es van cloure els actes institucionals amb l’Himne Andorra, interpretat solemnement pels “Cantors Lliures” sota l’experta direcció de la Catherine Metayer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.