La Molina viu el retorn de les Copes del Món IPC

Les Copes del Món d’esquí alpí i surf de neu de l’IPC (Comitè Paralímpic Internacional) han tornat amb força a La Molina. Després de la pausa de l’any passat (tot coincidint amb la celebració dels Jocs Paralímpics de PyeongChang), l’estació cerdana ha reaparegut enguany al calendari mundial, amb l’organització de fins a nou proves de diferents modalitats (quatre d’elles, de parasnowboard) al llarg de la primera quinzena d’aquest mes de març.

La setmana passada, l’estadi Roc Blanc va ser escenari de la disputa de tres competicions d’eslàlom gegant (dilluns, dimarts i dimecres) i dues més d’eslàlom (divendres i dissabte). Tot i l’absència de nevades de les darreres setmanes, la pista va oferir unes condicions òptimes per a la disputa de les proves, amb neu compacta, vent en calma i cel totalment serè al llarg de totes les jornades. La competició de paraesquí es divideix en tres categories principals en funció del grau de limitació física dels esquiadors: discapacitats visuals (VI), dempeus i asseguts.

Aquesta setmana de competició va servir per proclamar ja els nous campions i campiones de la Copa del Món d’Eslàlom Gegant. Entre els nous títols destaca el de la francesa Marie Bochet, gran dominadora de la categoria femenina Dempeus, que a La Molina ha obtingut 5 victòries consecutives. Això li ha permès alçar el Globus de Cristall d’SG, alhora que lidera la general d’eslàlom i que també s’ha proclamat campiona de supergegant.

Pel que fa a la resta de la competició, a nivell masculí Discapacitats Visuals, ha destacat especialment el paper de l’eslovac Marek Kubacka, que s’ha fet amb 2 ors i 1 plata en la modalitat de gegant (GS), i del francès Hyacinthe Deleplace, amb 1 or i 1 plata en GS i 1 plata i 1 bronze en SL. Important també l’actuació de Miroslav Haraus (França), amb una plata en GS i 2 ors en SL.

En la categoria Homes Dempeus, les victòries han estat molt repartides entre els dos clars protagonistes: l’actual campió mundial, el francès Arthur Bauchet (2 ors i 1 plata en GS i 1 or en SL); i el campió paralímpic de PyeongChang 2018, el suís Theo Gmur (2 plates en GS i SL i 1 or en GS).

Taiki Morii (Japó), ha acumulat fins a 4 podis en Homes en categoria Asseguts: 1 or, 1 plata i 1 bronze en GS i 1 plata en SL. L’holandès Jeroen Kampscheur també ha registrat un palmarès ple de metalls, amb 3 ors (2 GS i 1 SL) i 1 bronze en la modalitat de GS. Jesper Pedersen també ha tingut un paper destacat a l’obtenir un or en SL del divendres.

En la categoria femenina Discapacitades Visuals, les victòries en GS ha estat molt disputades entre l’australiana Melissa Perrine (2 ors i 1 plata en GS i una altra plata en SL) i la britànica Menna Fitzpatrick (1 or i 1 plata en GS i 1 plata i 1 bronze en SL). Veronika Aigner també ha aconseguit pujar al podi amb 2 ors en SL i 1 plata en GS.

En la categoria GS Dones en Cadira, la japonesa Momoka Muraoka no ha tingut rival i ha pujat al més alt del podi en les 3 competicions de GS. En SL la gran triomfadora ha estat l’alemanya Anna-Lena Forster amb els 2 ors en la disciplina.

Entre els participants a La Molina també hi ha hagut l’andorrà Roger Puig Davi (que va fer un 13è lloc a les proves de gegant) i, també en les categories Dempeus, la mallorquina Úrsula Pueyo i la lleonesa Raquel Martínez. En categoria Cadira, l’esquiador de Terol Óscar Espallargas va destacar amb un 5è i un 7è lloc, els millors resultats espanyols de la setmana.

Precisament aquestes proves a la Cerdanya han servit a Úrsula Pueyo per anunciar que es retira de la competició. L’esportista de Palma, de 35 anys, ha assenyalat que, en base a la seva dilatada experiència en competicions IPC i en Jocs Paralímpics, considera que els Pirineus i Barcelona “estan plenament capacitats per acollir uns Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern”. En el seu palmarès, Pueyo -que entrena habitualment a la Val d’Aran- hi inclou la participació a Vancouver 2010 i Sotxi 2014, a més a més de tres medalles de plata i una de bronze als Mundials 2009, a Suècia.

Un altre esquiador que ha escollit el Pirineu català per anunciar la seva retirada aquests dies ha estat el canandenc Braydon Luscombe, de la categoria masculina dempeus. Luscombe va fer el seu últim descens divendres, vestit per a l’ocasió amb jaqueta i pantalons texans, i va rebre el reconeixement del seu equip estatal i de la resta de participants.

Estació adaptada

El director de La Molina, Xavier Perpinyà, ha destacat que l’estació cerdana “és una de les més ben adaptades dels Pirineus per a esquiadors i snowboarders amb discapacitat” i que “en bona mesura, les competicions IPC han estat una bona eina per aconseguir-ho”. Perpinyà ha avançat que La Molina seguirà fent competicions d’alt nivell perquè estan “plenament capacitats per ser una de les seus de les proves d’esports de neu d’uns possibles Jocs del 2030”.

TOTES LES NOTÍCIES