espotEl Ministeri de Justícia i Interior ha procedit a la modificació del Codi penal a través del corresponent projecte de llei, que aquest dimecres ha estat aprovat pel Consell de ministres i que entrarà en breu a tràmit parlamentari. Els canvis tenen presents els compromisos adquirits amb la signatura d’acords internacionals i les recomanacions d’organismes internacionals com el Greco o el GAFI.

Pel que fa a les demandes del Grup d’Estats Europeus contra la Corrupció (GRECO) s’han introduït penes accessòries en matèria de corrupció i tràfic d’influències i també s’ha inclòs un increment de penes en els casos de finançament del terrorisme segons les recomanacions del GAFI i el Moneyval.

D’acord amb el Conveni d’Istambul de violència envers les dones i domèstica, s’ha establert l’inici dels còmput de prescripció en determinats delictes a partir dels 18 anys i una circumstància agreujant en determinats supòsits delictius, mentre que seguint els principis del Conveni contra la tortura de les Nacions Unides s’ha ampliat la tipificació de la conducta de tortura amb l’augment de la pena, la clàusula de concurs i la imprescriptibilitat. Igualment, s’ha adaptat el Codi Penal al Conveni contra el tràfic d’éssers humans del Consell d’Europa amb nous tipus delictius o circumstàncies agreujants.

Fruit de la signatura de l’Acord Monetari, s’ha ampliat el concepte de comís, mentre que seguint les recomanacions de la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) s’han ampliat les conductes de discriminació tipificades, els actes preparatoris, l’ampliació dels delictes d’apologia i de negació del genocidi i la tipificació de la temptativa i nous tipus d’apologia i negació dels delictes contra la humanitat i dels crims de guerra.

El projecte de llei del Codi Penal introdueix igualment modificacions de caràcter tècnic.

Foto: SFG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada