cinca-hinojosaEl Govern, en la sessió d’aquest dimecres, ha aprovat la modificació de la Llei de l’impost General Indirecte (IGI), un text que es presentarà al Consell en els pròxims dies i que pretén corregir determinats aspectes de la llei i incorporar-hi millores en vistes a la gestió i aplicació pràctica de l’impost.

El projecte de llei corregeix entre d’altres elements l’IGI bancari, després de constatar el desviament respecte a la previsió de recaptació. Si el càlcul inicial situava l’ingrés entre els 21 i els 24 milions d’euros, en el primer exercici d’aplicació ha ascendit als 16,5 milions d’euros. El Ministeri de Finances ha deixat clar que tot i que l’IGI repercutit s’ha ajustat a les previsions inicials, la desviació s’ha produït perquè les deduccions aplicades per les entitats han estat molt superiors a les previstes. El departament de Tributs i Fronteres ha iniciat en aquest sentit el procediment de comprovació per determinar si aquestes s’ajusten a llei.

En paral·lel però el Govern ha aprovat la modificació de la Llei per augmentar la recaptació en un mínim de 4,5 milions d’euros sense pujar el tipus de gravamen i per tant, sense que es traslladi el cost als usuaris particulars. El canvi es basa en fixar un topall en la deducció de les quotes suportades a través d’un règim especial aplicat a les entitats bancàries.

El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, i el director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, han informat també en roda de premsa del criteri desfavorable del Govern a la proposició de llei del Grup Parlamentari Socialdemòcrata sobre l’IGI bancari. Els responsables del ministeri han explicat l’oposició al text del PS perquè encareix a mitjà termini el cost dels serveis per als usuaris. Igualment assenyalen que la proposició de llei trenca el principi de neutralitat de l’IGI i genera una situació de doble imposició amb l’impost de societats.

El text també corregeix l’IGI aplicat a les estacions d’esquí amb la creació d’un tipus nou anomenat “especial” del 2,5 per cent aplicable només al transport per cable, no a la resta d’activitats desenvolupades pels camps de neu.

El projecte de llei també modifica la distribució entre administracions de l’impost de transmissions patrimonials (ITP), tal i com es va acordar amb els comuns. Així el tram estatal se situarà partir de l’1 de gener del 2015 en l’1 per cent en lloc del 2,5 per cent actual, mentre que el tram dels comuns passarà de l’1,5 per cent al 3 per cent. S’inclou igualment una disposició transitòria per l’exercici 2014 que traspassa als comuns la recaptació estatal de l’ITP per compensar la caiguda d’ingressos que la posada en marxa de l’IGI va suposar el 2013 per les corporacions locals.

El projecte de llei inclou dins del tipus superreduït del 0% les classes impartides per persones físiques, equiparant-les a les de serveis d’educació. També s’aplicarà un 0 per cent als lliuraments de segells i efectes timbrats de curs legals per un import no superior al seu valor facial. També passen al tipus reduït de l’1 per cent els béns d’objectes de col·lecció o d’art.

L’or d’inversió també rep un tractament nou per afavorir, igual que a la Unió Europea, el seu ús com a instrument financer. Així s’aplica en les importacions i els lliuraments físics d’or d’inversió un tipus del 0 per cent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada