El  consell de ministres ha aprovat aquest dimecres una modificació de la llei de control de les mercaderies sensibles tant amb la voluntat de millorar el control del contraban, especialment del tabac, com per alleugerir certes obligacions registrals, tal com ha posat en relleu el director general del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa. Entre les modificacions que s’inclouen en el text, que data del 1999, hi ha la reducció de les sancions administratives; que s’incloui en aquesta llei com a mercaderies sensibles el tabac de picadura, els succedanis del tabac i el tabac per a pipa d’aigua i també que s’estableix un horari per al transport d’aquestes mercaderies. El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha destacat que la reducció de les sancions administratives ha de ser emmarcada en la mesura paral·lela per a l’enduriment dels delictes de contraban a través del Codi Penal que ha impulsat l’executiu. A més, ha destacat que amb l’import actual, que per a les molt greus era de 150.000 euros, no s’aconseguia l’efecte persuasiu.

El consell de ministres ha donat llum verda aquest dimecres a la modificació de la llei de mercaderies sensibles, que data del 1999, amb la voluntat de millorar el control del contraban i alhora alleugerir certes obligacions registrals, tal com ha remarcat el director general del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa. Entre els canvis més rellevants, la reducció significativa de les sancions administratives, que passen, en el cas de les molt greus de 150.000 a 6.000 euros.

Tant Hinojosa com el ministre de Finances, Jordi Cinca, han posat en relleu que ara el percentatge de sancions molt greus que s’acabaven cobrant és molt baix i que, per tant, l’efecte persuasiu que es pretén no s’aconseguia. A més, aquestes multes s’alineen amb les sancions vinculades a un delicte penal. Precisament, Cinca ha destacat que aquesta reducció cal emmarcar-la en la mesura paral·lela per a l’enduriment dels delictes de contraban a través del Codi Penal que ha impulsat l’executiu. D’aquesta manera, les sancions molt greus quedaran fixades en 6.000 euros o el valor de la mercaderia multiplicat per dos amb un mínim de 6.000 euros; les greus poden suposar una multa de 3.000 euros i una suspensió de la llicència d’un a tres mesos i les lleus seran sancionades amb 1.500 euros. A més a més, s’inclouen mesures cautelars com per exemple la retenció del vehicle, la qual cosa, segons Cinca, pot tenir més efecte persuasiu.

Un altre dels canvis és la definició de mercaderies sensibles, així, s’inclouen en aquesta tipologia el tabac de picadura, els succedanis del tabac i el tabac per a pipa d’aigua. I s’estableixen horaris per al transport d’aquestes mercaderies que es podran fer entre les sis del matí i les dotze de la nit. Fins ara no hi havia límit horari. Una altra de les modificacions és que es reforcen els requisits per a l’obtenció de la llicència i les persones que tinguin antecedents penals o una sanció administrativa greu no podran obtenir-la i a aquells que la tinguin i cometin alguna infracció, se’ls podrà retirar. A més, no hauran de tenir llicència per operar els establiments i els particulars amb menys de 10.000 cigarrets, 10 quilograms de tabac de picadura o 5.000 o 2.500 cigars, segons el pes.

Pel que fa als registres, se simplifiquen perquè fins ara, segons Hinojosa, eren molt feixucs. També pel que fa al control caldrà una factura quan se superi un determinat llindar, 2.000 cigarrets, 750 cigars o dos quilos de picadura.

ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada