El Consell de Ministres ha aprovat en la sessió celebrada aquest dimecres la modificació de la Llei d’arrendaments de finques urbanes. El projecte de llei, que serà presentat al Consell General els pròxims dies, dóna major seguretat jurídica i garanties tant als arrendadors com als llogaters i actualitza una llei en vigor des de fa més de 14 anys.

Els objectius són donar un impuls i afavorir el mercat de lloguer introduint incentius i garanties per a l’arrendador i reforçant en alguns casos la protecció específica de l’arrendatari.

Una de les modificacions més significatives dóna resposta a una problemàtica que penalitza el propietari d’un immoble quan el llogater marxa sense que se’l pugui localitzar o sense que comparegui en el procediment judicial. En aquests casos l’arrendador no podia recuperar la possessió de l’habitatge fins la finalització del plet. El nou projecte de llei introdueix la possibilitat que el batlle acordi el retorn provisional de la possessió durant la tramitació del procediment si queda acreditat que el llogater ha abandonat l’immoble i no té intenció de retornar-hi.

Altres de les disposicions previstes en el projecte de llei atorguen una major protecció a l’arrendatari. Es contempla la possibilitat que el llogater pugui rescindir de forma anticipada i unilateral el contracte si hi ha una irregularitat o manca de prestació de serveis o si es fan reparacions que fan inhabitable la finca durant dos mesos consecutius o quatre mesos discontinus en el període d’un any. També preveu que si l’arrendatari ha comparegut en el procediment sense assistència lletrada, es pugui demanar el dipòsit judicial de la fiança en període d’execució de sentència.

El projecte de llei incorpora també nous incentius per a l’arrendador o propietari de la finca urbana. Estableix l’obligatorietat de demanar permís per escrit quan l’arrendatari faci obres que modifiquin la configuració de la finca o debilitin la naturalesa o resistència dels materials constructius, També fixa que si el contracte ha tingut una durada inferior als 5 anys s’hagi de retornar la finca tal i com es va rebre, incloses les instal·lacions i la pintura. El projecte de llei limita el sotsarrendament només a una part de l’habitatge i preveu que l’arrendament pugui durar menys de 5 anys si s’ha pactat que el propietari la pugui recuperar per al seu propi ús o dels seus familiars directes amb un termini mínim de 2 anys.

Un altre dels aspectes que té en compte és que si hi ha diversos beneficiaris del dret de subrogació per defunció de l’arrendatari igualment preferits, es preveu que el pugui exercitar no només qui tingui més càrregues familiars, sinó també qui es trobi en situació de desprotecció o discapacitat, tenint prioritat en cas de concurrència qui tingui menys recursos econòmics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada