La ministra Tor pren part a la Conferència de Seguretat de Múnic

La ministra d'Exteriors, Imma Tor, acompanya per mandataries d'altres països (SFG)
La ministra d’Exteriors, Imma Tor, acompanya per mandatàries d’altres països (SFG)

La ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, ha pres part a la Conferència de Seguretat de Munic (MSC) que s’ha celebrat a la ciutat alemanya de Munic entre el 16 i el 18 de febrer d’enguany. La trobada aplega més de 500 responsables per la presa de decisions al més alt nivell, així com líders polítics d’arreu del món, incloent caps d’estats, ministres i personalitats destacades d’organitzacions internacionals i importants actors en l’àmbit econòmic, així com representants de la societat civil i del món acadèmic.

Es tracta d’un bon escenari per a mantenir contactes, així com també per a estrènyer relacions a nivell bilateral i multilateral. El fòrum independent anual és la plataforma per a debatre sobre les relacions internacionals, les crisis, els conflictes i la política exterior.

Tor ha pres part en els debats que han girat al voltant de quatre blocs prioritaris: defensa, ordre global, seguretat humana, sostenibilitat i tecnologia. En particular, s’han abordat els actuals conflictes a Ucraïna i a l’Orient Mitjà, així com reptes globals, tals com el canvi climàtic, la seguretat energètica i la intel·ligència artificial. En aquest context, la ministra ha destacat la importància del multilateralisme com a eina per a trobar solucions de manera cooperativa per a assolir la resiliència social i econòmica dels estats.

Durant l’estada a Múnic, Tor ha mantingut diverses reunions bilaterals, entre d’altres, amb els homòlegs de Bulgària, Malta, Noruega, la Santa Seu i Alemanya. En les trobades, la ministra ha explicat de primera mà en quin punt es troba actualment el procés per a l’assoliment d’un Acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea (UE).

Així mateix, la ministra Tor, ha tingut l’ocasió de trobar-se i poder felicitar el nou ministre d’Afers Exteriors de França, Stéphane Séjourné, i de saludar al ministre d’Afers Exteriors d’Espanya, José Manuel Albares. Finalment, Tor també ha participat en un esdeveniment paral·lel sobre el paper de les dones i nenes a l’Afganistan al qual Andorra s’ha adherit a la declaració final on s’insta les autoritats de l’Afganistan a posar fi a la persecució de gènere sistemàtica, la qual podria constituir un crim contra la humanitat.

L’acte ha estat impulsat per les Ministres d’Afers Exteriors d’Alemanya i Canadà en el marc de la xarxa per a promoure la política exterior feminista.

TOTES LES NOTÍCIES