La ministra de Salut espera tenir llesta la llei que reguli la pràctica de la infermeria aquest 2012

La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, ha indicat durant el Dia Internacional de la Infermeria celebrat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell que un dels reptes del sector és el reconeixement de les seves tasques i la regulació de les seves funcions de forma oficial. Una reivindicació que les professionals van recordar durant la Diada de la llevadora i que la ministra ha inclòs dins la reforma del sistema de salut i protecció social. Segons ha afirmat, el Govern desitja que tot el treball legislatiu quedi ‘ben emmarcat’ aquest 2012 i després s’establirà un període de tres anys per a la discussió i les modificacions que calgui fer al text. Per la seva part, la presidenta del Col·legi d’Infermeres, Mònica Duran, i la conferenciant, Isabel Pérez, han fet èmfasi en la necessitat d’avançar en la recerca, no només a nivell teòric, sinó sobretot, per millorar la tasca assistencial i la qualitat del pla de cures.

Reconèixer les competències i regular la professió són els principals reptes que ha identificat la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, en el marc del Dia Internacional d’Infermeria. En el primer cas, el sector ha fet els deures a través del col·legi professional. Ara doncs, toca aquesta regulació oficial que està en mans dels responsables polítics, ha dit. Segons ha indicat Rodríguez, en moments de canvi és oportú ‘precisar les regles del joc i el model de salut’, sense deixar de banda la competència dels professionals que fan que el sistema ‘sigui creïble i millor’.

Es tracta doncs d’un repte que el Govern espera assolir amb la reorganització de la salut pública, una tasca que a nivell legislatiu vol tenir emmarcada aquest 2012. Tot i que ‘no vol dir que tot s’entri a tràmit aquest any’, ha manifestat la ministra, però la intenció és que ‘quedi tot lligat’.

També s’ha remarcat durant la jornada el pes de la recerca en la professió. La investigació, com han afirmat la ministra de Salut i la presidenta del Col·legi d’Infermeria, Mònica Duran, té un paper molt actiu en moments de dificultat com l’actual, ja que permet obtenir coneixement i millorar la pràctica diària. Es tracta d”obrir una porta més de l’infermeria’, ha dit Duran. Precisament la conferència central de la jornada, a càrrec de la doctora en Ciències de la Infermeria, Isabel Pérez, ha tractat aquest aspecte com a activitat per desenvolupar les competències dels professionals i el talent infermer ‘que reverteixi en millorar les cures’.

La responsable del col·legi ha informat que ja hi ha un grup d’infermeres d’Atenció Primària que han començat a fer recerca amb un estudi comparatiu entre una població de Catalunya i Andorra sobre l’estat bucodental de pacients diabètics. Així, Duran ha destacat la importància de començar a investigar amb assistència en una planta de cirurgia o traumatologia, estudiant el treball que es realitza per obtenir dades i poder avaluar els resultats. D’aquesta manera, ha considerat, es pot ‘millorar la tasca assistencial i potenciar la qualitat del pla de cures’.

Per concloure la seva conferència, Pérez ha considerat que dos dels reptes del sector són dissenyar el desenvolupament professional i acadèmic de les infermeres, per saber el que correspon a cada àmbit, i definir millor el recorregut assistencial de les infermeres per progressar dins del sistema.

 

Llevadores al servei d’Atenció Primària

Un altre dels aspectes que el Govern preveu incloure en la reforma del sistema sanitari és la recol·locació dels professionals per treballar conjuntament i oferir una millor atenció. Seria el cas de les llevadores que podrien adquirir més competències en l’atenció primària, segons ha reconegut la ministra Rodríguez.

La titular de Salut i Benestar ha indicat que les dones andorranes estan acostumades a adreçar-se directament al ginecòleg per atendre el seu embaràs i, per tant, caldrà també adaptar la cultura del país per estar oberts a una atenció abans, durant i després del part ‘amb diferents actors per atendre millor’.

TOTES LES NOTÍCIES