La ministra afirma que si es determina que té alguna responsabilitat en el cas del nadó l’assumirà

rodriguez-comissio

La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, ha admès aquest dilluns que el director general del SAAS i ella mateixa van ser informats de la mort del nadó a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell quatre dies més tard dels fets i ha considerat que no es pot acceptar que no se’ls comuniqués el succés en primer lloc. Rodríguez ha indicat que s’ha obert un expedient informatiu per aclarir els fets i que no prendrà decisions ‘sense tenir elements d’informació’ sobre les cadenes de responsabilitat. En tot cas, ha reconegut que ‘és possible’ que pugui arribar a tenir alguna responsabilitat i ha afirmat que, si és així, ‘ja l’assumiré’. La consellera del grup mixt, Sílvia Bonet, ha apuntat que aquesta manca de comunicació és ‘inacceptable’ i ha indicat que es poden fer dues lectures: que els professionals implicats van creure que no era un fet prou important o que ‘van intentar tapar-ho’.

Preguntada sobre les circumstàncies que van causar la mort d’un nadó prematur a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell la setmana passada, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, ha indicat que s’ha obert un expedient informatiu instruït pel SAAS i el Ministeri i amb un peritatge extern per establir la ‘cadena de responsabilitats’.

D’una banda, la ministra ha assegurat que no prendrà decisions ‘sense tenir elements d’informació’ sobre aquestes responsabilitats ja que es tracta d’un cas ‘molt especial i específic’.

Rodríguez ha apuntat, però, a un ‘primer disfuncionament’ i és a la manca de comunicació en el moment dels fets. La ministra ha admès que tant ella com el director general del SAAS, Lluís Burgués, es van assabentar sobre la mort del nadó quatre dies més tard del succés i ha considerat que això no es pot acceptar en una institució com l’hospital.

També la consellera del grup mixt, Sílvia Bonet, ha considerat ‘inacceptable’ aquesta manca d’informació i ha assenyalat pot tenir dues lectures: que els professionals implicats van creure que no era un fet prou important per notificar-ho o que ‘van intentar tapar-ho’.

La consellera demòcrata, Celine Mandicó, ha reconegut en aquest sentit que ‘hi ha hagut algun problema amb els protocols de comunicació’ i que cal investigar els fets per saber què va passar i que no es torni a repetir.

D’altra banda, pel que fa a la responsabilitat, la ministra ha manifestat que es necessita un temps per disposar de tota la informació sobre els fets i que ‘està actuant en aclarir els fets i informar a la família’. En tot cas, ha admès que ‘és possible’ que tingui algun tipus de responsabilitat com a ministra o presidenta del consell d’administració del SAAS i que de ser així l’assumirà.

Ara per ara, però, no ha volgut aventurar-se a afirmar si cal fer algun canvi en el servei de transport o en el funcionament de l’hospital perquè ‘cal aclarir de què estem parlant, què pot fer i què fa l’hospital i no confondre’.

Tant Bonet com Mandicó han volgut ser prudents i esperar les conclusions dels informes, encara que la consellera del grup mixt ha manifestat que ‘no pot quedar al calaix i que ha de prendre la responsabilitat qui li toqui i les mesures necessàries perquè no torni a passar’, bàsicament, per una qüestió de ‘confiança dels ciutadans’.

TOTES LES NOTÍCIES