La metodologia per mesurar el nivell de “Llibertat d’Expressió” necessita una revisió

Aquesta és una de les reivindicacions que van fer alguns dels assistents a la xerrada sobre “La llibertat d’expressió”, que va anar a càrrec de l’expresidenta de “Reporters Sense Fronteras”, la Sra. Maria Dolors  Masana. L’acte celebrat amb motiu del Dia Internacional de la Llibertat de Premsa (3 de maig)  va ser organitzada per l’Associació de Professionals de la Comunicació d’Andorra (APCA), i  va tenir lloc a la Sala d’Actes del Comú d’Escaldes-Engordany.

Aquesta “xerrada-col·loqui” celebrada el passat dijous dia 9, va ser presentada pel periodista de Ràdio i Televisió,  Àlex Lliteras,  que va fer esment del llarg currículum de la també periodista Dolors Masana, la qual,  actualment és vicepresidenta de la Comissió  Deontologia de la FAPE (Federació d’Associacions de la Premsa Espanyola), una entitat fundada l’any 1922 a Santander i que des del 2008 té la seva seu social a Madrid.

La conferenciant que èsta especialitzada en l’Orient Mitjà i els països arabs, va centrar la seva xerrada en  l’últim informe sobre la llibertat d’expressió al món, així com amb les perspectives del futur en l’àmbit d’aquesta llibertat, que ara més que mai, està posada en qüestió arreu,  i també a Occident.

Segons Masana, l’informe posa en evidència el progressiu descens de la llibertat d’expressió  d’alguns països occidentals. Per altra banda s’ha de constar que els Estats Units i Itàlia entre altres,  se’n veuen molt implicats.  La recent publicació de l’informe per part d’R.S.F. que inclou  la llista de més de 180 països ha posat de manifestest aquesta important “regressio”. 

La conferenciant dona la culpa a l’aprovació constant de lleis per lluitar contra el terrorisme i que els governs intenten justificant’ho per motius de seguretat. Va lamentar que precisament a França (sota l’estat d’emergència) s’hagin aprovat lleis en favor de les escoltes telefòniques. Si això si sumen interessos polítics i també econòmics per part de les editores dels diaris, la llibertat d’expressió en la premsa, en resulta doblement afectada.

La també periodista andorrana Marisol Fuentes, membre de l’APCA, entitat organitzadora de l’acte, va apuntar diferents dades i va destacar el cas de que Andorra es troba en el lloc 35è després d’haver baixat dos punts de l’anterior informe, entre els 180 països publicats.

També persones del públic assitent van demanar perquè Andorra havia descendit del rànquing anterior de la classificació (segons l’informe de l’any anterior del mateix organisme de R.S.F.) . I l’especialista M. Dolors Masana va respondre, entre altres coses,  que el document que s’envia als diferents països i a diversos estaments de la societat civil de cada país, és un llarg qüestionari de més de 87 preguntes, el qual necessita de unes quantes hores per a poder-lo respondre amb objectivitat. Aquest fet, a vegades i sobretot en els cas dels microestats, pot comportar una manca de d’emplenament dels documents que serveixen per poder valorar l’augment o el descents del que en diriem “Llibertat d’expressió”. Va afegir, que s’envia tant a la societat civil, com a advocats, metges, notaris, treballadors, funcionariat, etc. de forma aleatòria, però, segons la conferenciant, el Principat d’Andorra és un dels països que menys  col·laboren en les respostes al llarg qüestionari, la qual cosa perjudica i incideix negativament en els resultats obtinguts en aquesta  valoració  ( que no obstant és un acurat estudi realitzat per tècnics en la materia).

D’aquí,  que alguns periodistes i públic assistent, van sol·licitar a la Sra. Masana que transmeti als responsables de la publicació de l’informe que dona lloc a la llista, de “Reporters Sense Fronteres”, de poder estudiar un canvi  de la metodologia, pel cas dels microestats com Sant Marino i Andorra respectivament. Dels resultats també sorprèn que Espanya ocupi el lloc 29è i França el 39è. Portugal ocupa el lloc 18è, i en canvi, en contrast, Luxemburg ocupa el 15è lloc, mentre que Liechstentein ocupa el 32è per damunt del Principat d’Andorra, com hem dit abans Andorra es trova en el 35è lloc (d’entre els 180 països).    

S’ha de tenir en compte que “Reporters Sense Fronteres” és una entitat no governamental i és de les principals organitzacions independents, dedicades a la promoció i la defensa de la llibertat de Premsa, així com a la protecció dels informadors i periodistes d’arreu del món. Disposa d’una xarxa activa en més de 150 països i treballa amb l’objectiu de recolzar una premsa lliure a tot el món. L’entitat va ser fundada a París l’any  1985, per Robert Ménard (autor de diversos llibres sobre la llibertat d’expressió).  Avui es troba ubicada, entre altres capitals, a Berlín, Túnez, Ginebra, Roma, Estocolm, Viena, Brusel·les, Hèlsinki, Washington i Nova York, a part de Madrid a proximitat, etc. 

Resumint: la llibertat d’infomació és la base de tota democràcia, i tots els assistents van estar d’acord que cal millorar l’accès a la informació, però sempre contrastada. Això depèn de tots els professionals dels diferents mitjans i també dels editors dels diaris respectius. Segons la confernecian, la crisi també ha produït en una certa precarietat laboral que no beneficia a l’objectiu principal de la llibertat d’expressió, considerada una de les primeres llibertats de la persona.     

Finalment, s’ha d’afegir que al seu dia, l’APCA (entitat organitzadora de la xerrada-col·loqui) a través del seu president Marc Segalés ja reclamava un marc legal per a regular el sector periodístic al país, a fi de garantir el dret dels ciutadans a la informació contrastada i també per protegir el dret dels periodistes a informar tots els ciutadans sense “censura prèvia”.

TOTES LES NOTÍCIES