La ment i el comportament humà vinculats a la psicologia centren els 11ns Debats de Recerca

El comportament i el desenvolupament de la ment humana han estat els temes principals dels 11ns Debats de Recerca, que enguany arriben a l’onzena edició. La psicologia ha actuat com a fil conductor de les diferents xerrades que permeten generar més coneixement científic, al voltant de les diferents patologies i tractaments. L’encarregat d’obrir l’esdeveniment ha estat el doctor i expert en psicologia, Joan Deus, amb la conferència ‘Els canvis que genera la teràpia psicològica al cervell’, en la qual ha plantejat les modificacions que tenen lloc al cervell quan es realitza un tractament. Deus ha afirmat que “les malalties que tractem els psicòlegs tenen una base neurobiològica i produïm canvis igual que els fàrmacs, però ho fem per altres circuits”. L’esdeveniment ha seguit amb dues xerrades més sobre el trastorn bipolar i la síndrome de Burnout i finalitzarà aquest dijous.

La psicologia ha estat el nexe comú dels 11ns Debats de Recerca que s’han encetat aquest dimecres a la tarda i que s’allargaran fins dijous. La plasticitat del cervell, el coneixement de diferents síndromes relacionats amb el comportament i la ment, així com l’estudi del comportament humà són només alguns dels aspectes que es posaran sobre la taula en l’edició d’enguany. La necessitat de donar a conèixer diferents camps de la psicologia i la possibilitat d’emprar els debats com un punt de trobada entre investigadors i psicòlegs, són dos dels trets destacables d’aquesta edició.

El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha ratificat aquests dos objectius i ha remarcat la consolidació d’aquest tipus d’esdeveniments, atès que “permeten conèixer a professionals del país que estan treballant en aquests camps”. A més, Jover ha valorat la inclusió d’una part educativa en el programa d’enguany, ja que “això generarà un punt de coneixement científic al procediment pedagògic”.

Els Debats de Recerca s’han iniciat amb la conferència magistral del doctor i expert en psicologia, Joan Deus, sota el títol ‘Els canvis que genera la teràpia psicològica al cervell’. La xerrada ha abordat els efectes dels tractaments psicològics mitjançant l’activitat del cervell, ja que segons Deus “és una manera de demostrar que quan es fa teràpia psicològica hi ha uns canvis que es relacionen amb la millora clínica”. L’expert també ha destacat que en els darrers anys la psicologia ha pres cada cop més importància, i és que Deus ha assenyalat que “les malalties que tractem els psicòlegs tenen una base neurobiològica i produïm canvis igual que els fàrmacs, l’únic que ho fem per altres circuits”.

Un altre de les conferències que ha tingut lloc aquest dimecres ha anat a càrrec de la investigadora, Carla Torrent, sota el títol ‘Rehabilitació cognitiva i funcional del trastorn bipolar’. El tractament d’aquesta patologia greu mitjançant un enfocament psicosocial ha estat el fil conductor de la xerrada, que ha permès posar en relleu la rehabilitació d’aquesta malaltia. Torrent ha remarcat que “a vegades hi ha molt desconeixement i més informació pot ajudar a comprendre més als pacients, així com ajudar les famílies”.

Per últim, la psicòloga Estela Montejo ha estat l’encarregada de tancar el cicle de conferències d’aquest dimecres, amb la xerrada ‘La síndrome de Burnout en els docents: factors de risc i protecció’. Una patologia no gaire coneguda que consisteix en un procés de desgast emocional, que es vincula a l’autoeficàcia docent. Montejo ha posat en relleu la investigació que s’està duent a terme, ja que “abans es confonia més amb altres patologies, però cada cop es va acotant una mica més”. La psicòloga també ha destacat que “la informació permet desmitificar més les coses i permet un diagnòstic”.

Aquest dijous finalitzaran els Debats de Recerca amb la realització de quatre conferències més, que permetran aprofundir en la ment humana i en el coneixement científic vinculat a la psicologia.

ANA

TOTES LES NOTÍCIES