La menarquia o primera menstruació: com plantejar-li a la nostra filla

Una adolescent amb una compresa a la mà
Una adolescent amb una compresa a la mà (Getty Images)

La paraula menarquia prové del grec “men” que significa “mes” i “arkhé” que significa “principi”, i és la primera menstruació d’una dona que sol produir-se entre els 10 i els 15 anys, depenent de la maduresa sexual de cada persona.

No pot saber-se amb antelació quan baixarà la primera regla, però sí que sol produir-se durant la pubertat i al cap de dos anys aproximadament del desenvolupament mamari.

La primera menstruació sol ser de color marró o fosc i és habitual que la segona i tercera menstruació triguin molt temps a venir, fins que, passats dos o tres anys, es quedi regulada per complet.

És usual que l’arribada de la menarquia generi molts dubtes, inquietud i temor. Per a això, cal actuar sempre amb naturalitat i el que és molt important, explicar a la nena què és i en què consisteix amb antelació, perquè un cop arribi el dia, l’aculli amb total naturalitat i seguretat.

No hi ha una data concreta per a parlar-ne, però a partir dels 9 anys ja és un bon moment si tenim en compte, que pot venir a edats primerenques.

Alguns dels consells que hem de donar-les són:

  • Explicar que no es tracta de cap malaltia i que, per tant, no han d’interrompre per a res les activitats usuals, entre elles, l’esport.
  • Fer-li conèixer la nostra experiència: quan ens va arribar i com ens sentim.
  • Deixar-li que ens transmeti les seves inquietuds, els seus sentiments.
  • Facilitar-li un kit menstrual compost d’un paquet de mocadors de paper, compreses, etc, per tal que pugui tenir-ho a mà per a quan ho necessiti.
  • Informar-la de totes les opcions existents per a la menstruació, i en el seu cas, també el seu funcionament i col·locació, perquè triï la que millor s’adapti a ella.
  • Respectar el seu desig de no contar-li a ningú, si és el que desitja.
  • Utilitzar recursos i eines d’internet (DVD, fulletons, vídeos…) que informin sobre el tema de manera amena i fàcil d’entendre.
  • Recordar-les que estarem al seu costat per a tot el que necessiti.
  • Viure el moment amb un to positiu, i sense generar ansietat ni preocupació. Hem de saber enfocar-ho de forma en què ho pugui viure com un procés natural i completament normal.

TOTES LES NOTÍCIES