La tercera reunió informativa de poble, que convoca el Comú de la Massana des de l’inici del mandat, ha servit per explicar la feina realitzada durant aquest període i exposar els projectes en curs o pendents d’iniciar-se. El Comú ha fet una àmplia campanya de difusió, perquè poguessin assistir a la convocatòria tots els ciutadans que tinguessin interès amb conèixer la gestió comunal.

El cònsol major, David Baró, ha assegurat que “com les altres dues reunions, avui estem fent un nou exercici de transparència, presentant amb detall les accions realitzades, la situació actual i el rumb a seguir”.

La reunió ha donat el tret de sortida amb l’exposició del pla d’accions 2012-2015, que inclou les cent vuitanta-dues accions a completar durant els quatre anys. Si en la passada reunió de poble (abril 2013) s’havia executat el 61 per cent de les accions, a hores d’ara ja se n’han realitzat el 85,6 per cent. Del 14,3 per cent restant, divuit accions ja estan en curs mentre que dues estan pendents d’iniciar-se pròximament. Cap dels projectes no ha estat descartat i a finals del 2015 s’haurà assolit el noranta nou per cent dels compromisos contrets a inicis de mandat. Alhora, el cònsol major també ha explicat que s’han efectuat 63 noves accions no previstes inicialment, com per exemple l’edifici els Arcs i els nous serveis que oferirà als ciutadans.

La part més important, i bloc central de la reunió de poble, ha estat la presentació per part del cònsol major de l’apartat de les finances comunals, els comptes d’EMAP i el full de ruta a continuar seguint.

Els assistents han pogut comprovar l’evolució de les finances comunals, amb una rebaixa progressiva de les despeses de funcionament (1,5 milions d’euros menys en tres exercicis, cosa que representa un 20% de rebaixa), i les despeses de personal (7,5% menys). Aquestes xifres es contraposen a l’augment de la inversió, que ha passat dels 248.673 euros al gener del 2012, a 1,4 milions de l’exercici que s’acaba de tancar. Baró ha explicat que “en trenta-tres anys s’han invertit 80 milions d’euros a la parròquia, i si sumem la partida que s’ha destinat a EMAP, la xifra ascendeix a186 milions, dels quals el Comú n’ha aportat 32, una suma important que ens permet tenir avui dia unes magnífiques instal·lacions”.

Com en la passada reunió de poble, l’endeutament comunal també ha estat un dels temes que s’ha exposat àmpliament. La situació actual, amb el deute fixat en 16 milions d’euros -11,2 milions sense comptar EMAP- dista molt de la situació existent a l’inici del mandat, quan la xifra era de 43 milions. La previsió és tancar l’exercici amb 14 milions d’euros d’endeutament, ja que la tendència dels darrers exercicis ha estat tancar els pressupostos amb superàvit per anar aconseguint una reducció progressiva del deute.

Si mirem l’evolució de l’endeutament computant l’operació d’emissió i subscripció de participacions preferents per part dels cinc bancs del país -realitzada al desembre del 2013- per un total de 19 milions d’euros, l’endeutament a finals de mandat seria de 33 milions d’euros.

“Era un gran repte, però amb el paquet de mesures de contenció de la despesa i reactivació de l’economia hem aconseguit multiplicar la inversió per 6, en aquests quatre anys, mentre que l’endeutament total del Comú i EMAP s’ha dividit per tres. En quatre anys haurem aconseguit una reducció de deu milions d’euros, fruït d’una gestió acurada, rebaixant la despesa de funcionament i controlant totes les partides per garantir el millor servei als ciutadans”, ha afirmat Baró.

EMAP, motor econòmic del país

Els números presentats, evidencien com les mesures presentades en la reunió de poble del 2013, en la qual es va exposar el Pla de viabilitat,  han tingut un impacte positiu en les finances d’Estacions de Muntanya Pal Arinsal. El cònsol estima en 500 mil euros els beneficis d’aquesta temporada d’hivern, una xifra positiva, com la de la temporada 2013/14, que es va tancar amb 272 mil euros, després de set temporades de pèrdues. “És important destacar els 15 milions d’ingressos anuals que té l’estació però encara és més important la repercussió que té per a l’economia del país, una xifra estimada en 88 milions d’euros; per tant, Pal i Arinsal són, indiscutiblement, un motor econòmic per a la parròquia i per al país i el nostre objectiu és que continuïn generant riquesa”.

Baró ha fet un repàs històric a l’evolució de l’estació, “ja que només així podem entendre on som”. En els darrers trenta-tres anys, s’han invertit a EMAP 106 milions d’euros, entre els quals destaca la construcció del telecabina (25 milions d’euros) i la compra de l’estació d’Arinsal (9,6 milions d’euros). El deute actual de l’estació és de 5 milions d’euros incloent el telefèric Arinsal-Pal, via modalitat d’arrendament financer. Recordem que els cinc bancs del país tenen 19 milions en participacions preferents que EMAP i el Comú aniran recomprant a ritme de 3 milions per exercici.

“Cada dia que passa, el deute de la Massana es redueix en 7.300 euros per dia”, ha assegurat Baró davant el públic congregat a les Fontetes.

Principals inversions a la parròquia

Si en l’anterior reunió el tema estrella va ser el projecte Els Arcs, que en aquell moment es va presentar i ara ja es troba en la fase final, en la trobada d’avui s’ha incidit en un nou equipament: el Centre d’Interpretació del Parc Natural Comunal del Comapedrosa, en el qual a hores d’ara es treballa en el seu contingut museístic. “Una de les nostres prioritats és la preservació i difusió del Parc Natural del Comapedrosa. El Centre d’Interpretació es convertirà en una gran eina de coneixement del nostre patrimoni natural i alhora permetrà reactivar a l’estiu el poble d’Arinsal”, afirma David Baró, que també ha agraït la col·laboració del Quart d’Arinsal, amb el qual s’ha arribat a un acord per la ubicació de l’espai a la primera planta de l’edifici sòcio-cultural d’Arinsal, propietat del Quart.

Sobre el nou projecte Els Arcs, el cònsol menor, Raul Ferré, ha informat que la inauguració del Punt Jove, l’Esplai i la Sala Polivalent tindrà lloc a principis de la tardor. També durant els pròxims mesos entraran en funcionament el Centre d’Atenció Primària i el Centre tecnològic que gestionarà Andorra Telecom.  “El projecte Els Arcs s’ha realitzat amb la voluntat expressa que l’obra no generi nou endeutament a la parròquia”, ha assegurat Ferré, que s’ha mostrat convençut del valor afegit que atorgarà el nou equipament a la parròquia. Ferré també ha presentat les diferents inversions que es realitzaran aquest any als diferents pobles de la Massana; i és que, a banda del Centre d’Interpretació a Arinsal i l’Edifici Els Arcs a la Massana, destaquen altres obres com la tercera fase de l’eixample de la carretera de l’Aldosa o la renovació de voravies en diversos punts de la parròquia. La inversió rondarà els 1,6 milions d’euros.

Un altre dels apartats més destacats ha estat l’exposició de la programació turística d’aquest estiu i, concretament, els Mundials de MTB i Trial que es duran a terme a la Massana el proper mes de setembre. La intenció és involucrar no només la parròquia sinó tot el país en el gran repte d’organitzar uns Campionats del Món.

Text: Comú de la Massana