La Massana vol arribar a l’endeutament zero amb un pla de viabilitat i una emissió de bons d’EMAP de 20 milions

emap-2El Comú de la Massana preveu arribar a l’endeutament zero d’aquí a 8 anys, mitjançant un pla de viabilitat que rebaixaria el deute en 19 milions al 2021 i una emissió de bons de 20 milions d’euros del deute d’EMAP convertibles a 15 anys. Aquesta darrera mesura, que es farà efectiva en les properes setmanes, permetrà complir el sostre d’endeutament a finals d’any, i s’ha negociat amb l’Associació de Bancs Andorrans, que compraria els bons i EMAP, la societat explotadora de Pal-Arinsal, els recompraria amb un termini de 15 anys. Per tant, tot i que d’aquí a 8 anys el deute del Comú podria arribar a zero, quedarien pendents 10 milions d’euros d’EMAP que no se saldarien fins al 2028. Com a solució a llarg termini, el Comú segueix treballant per trobar capital privat. El cònsol major, David Baró, ha explicat durant la reunió de poble celebrada aquest dijous, que hi ha converses amb tres grups inversors però que encara no hi ha cap compromís ni cap operació tancada.

El Comú de la Massana preveu tancar l’any amb 38 milions d’endeutament, 5 menys que l’any passat. Malgrat tot, per complir amb el sostre d’endeutament legal, ha optat per una emissió de bons d’EMAP de 20 milions d’euros, convertibles a 15 anys. Tenint en compte que la societat té actualment 24 milions d’endeutament, es mantindrà una pòlissa de crèdit de 4,5 milions i com que cada any té un flux de caixa positiu, durant 15 anys tindrà capacitat per anar recomprant els bons que estaran en mans dels bancs. David Baró ha explicat que aquest pla ha estat aprovat tant per l’ABA com pel Govern, i que en aquests moment s’està fent el disseny de l’emissió dels bons convertibles en accions, que tindrà lloc durant les properes setmanes.

Durant la reunió de poble celebrada aquest dijous, a més, el cònsol major de la Massana, David Baró, ha exposat el pla de viabilitat del Comú per als pròxims 8 anys, que consisteix en anar reduint la despesa corrent del 70% al 62% del total de despeses, augmentar la inversió d’un 10 a un 18% i mantenir el percentatge de retorn de deute en el 20%, per poder-lo anar reduint. Baró ha destacat que el pla de viabilitat està fet amb unes xifres molt realistes, que preveuen que els ingressos només augmentaran uns 600.000 euros. L’objectiu final és reduir el deute en 19 milions d’euros, però augmentant la inversió de forma progressiva.

Pel que fa a l’entrada de capital a la societat que gestiona Pal-Arinsal, Baró ha reconegut que s’han tingut diferents reunions amb tres grups inversors de fora del país, però que de moment encara no hi ha res tancat, i per això ha volgut ser prudent i mantenir-ho com a una solució a mig-llarg termini. Per dur a terme aquesta missió, es professionalitzarà la direcció de l’estació per preparar un concurs públic per presentar-lo un cop sigui possible l’entrada de capital privat.

A la reunió, que ha omplert el teatre de les Fontetes, també hi ha assistit el ministre de Finances, Jordi Cinca, que ha felicitat el Comú per la qualitat del treball fet en el pla de viabilitat, el seu realisme, i la seva capacitat de mirar a llarg termini, ‘fet que demostra que l’estació és viable’. Tot i això, considera que ara el Comú ‘ha d’estar al damunt del pla i saber reaccionar a possibles desviacions’.

Pel que fa a la possibilitat que el Govern pugui fer d’avalador de l’emissió de bons convertibles, Cinca creu que el nivell de qualitat del pla ‘fa que s’hagin de matisar les exigències de la banca en relació a les garanties complementàries que vol’, i ha afegit que ‘ara ens hem d’asseure i veure en què s’ha de plasmar aquest suport extra del Govern, que seria més que dubtós si no tinguéssim un pla de viabilitat de l’empresa’. En tot cas, ha assegurat que l’esforç ha de ser compartit, i que també la banca ha de fer un esforç.

TOTES LES NOTÍCIES