La Massana engega el curs “Cos de Voluntaris per la Natura”

“El projecte del CVN es va posar en marxa perquè a la Massana busquem l’excel·lència en la gestió de camins i la gestió forestal i vam detectar una mancança de professionals del sector”, ha explicat la consellera de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Jael Pozo. A més, el programa també compta amb un fort component social, ja que “es concep com un pla de formació, reorientació i reinserció laborals subvencionat al 100% i adreçat a joves majors de setze anys amb risc d’exclusió social, ja que estan fora del circuit laboral i educatiu”.

Avui mateix ja ha començat el curs a l’Escola de Jardineria de la Massana. Els onze joves seleccionats per al projecte han rebut la benvinguda per part del cònsol major, David Baró, que els ha instat a aprofitar al màxim les classes ja que “es tracta d’una formació amb una bona sortida professional, necessitem gent formada per gestionar els boscos i camins, tant de la Massana com de tot el país”. Baró també ha remarcat que aquest projecte, que té un cost de 20.000 euros, es pot tirar endavant gràcies a la implicació del sector públic, el sector privat i les associacions. A més hi ha altres entitats que s’han mostrat interessades en participar en el projecte.

Els alumnes han estat seleccionats a través del Punt 400 i dels altres centres joves de la Massana, amb la col·laboració del Govern.

 

Treball per a la comunitat

A banda de les ineludibles classes teòriques, el curs de CVN, que s’allargarà fins al juny, inclou pràctiques per conèixer el territori i les eines per treballar en el manteniment i gestió dels camins. Però, a més, també hi ha una part d’acció a la comunitat, amb dos treballs de final de curs molt diferenciats: el primer consisteix en la neteja de quaranta dels vuitanta dels camins repertoriats a la Massana; i el segon és el projecte d’embelliment de la plaça de la Ciutadania.

Els alumnes rebran en total 250 hores de classe, a banda d’una sessió sobre tècniques d’estudi, que han realitzat aquest matí, a càrrec de l’especialista Joana Regàs, que també és membre de l’Associació Carisma i ha impartit el curset de forma gratuïta.

La part més teòrica, el tronc comú, serà impartit per Jordi Nicolau, de Biocom. Nicolau els farà una introducció a la natura des del punt de vista biològic, perquè coneguin els diferents tipus de vegetació, boscos i fauna. Es faran diferents sortides de camp perquè els alumnes aprenguin a diferenciar les diferents espècies.

Les classes de jardineria van a càrrec de Daniel Vilana, de l’Escola de Jardineria de la Massana i també de l’Escola d’Art Floral i de Jardineria de Catalunya. Vilana els ensenyarà les diferents tècniques i procediments d’aquesta especialitat, des de preparar el terreny per plantar, fins a la reproducció i manteniment de les plantes.

El bloc de gestió forestal va a càrrec de Josep Maria Garrallà, de Natura Activa i gran expert en la gestió de camins. Garrallà ha animat als joves a apassionar-se per a conservació dels camins i els ha assegurat que com més aprendran és amb el treball in situ. També els ensenyarà com s’ha de treball al bosc i sotabosc i a utilitzar les desbrossadores, motoserres i altres eines. El curs es completarà amb coneixements de biomassa, problemes d’erosions i riscos forestals.

En aquests moments, els responsables del CVN estan mantenint converses amb el Govern perquè aquest curs pugui estar avalat amb una certificació acadèmica.

(Foto: Comú de la Massana)

 

TOTES LES NOTÍCIES