La Massana ha recuperat enguany la tradició d’elaborar l’escudella popular de la mà de cinc professionals de la parròquia que han cuinat un miler de racions per celebrar la festivitat de Sant Antoni Abat. Una vintena de persones han col·laborat en l’elaboració i l’organització de l’escudella, de tots els quarts i procedències perquè ‘la Massana la forma tota una població que és la que avui fa l’escudella i a la que, després de la represa, volem aconseguir arribar’, ha assenyalat el responsable dels escudellaires massanencs, Josep Maria Troguet.
Fins a 13 gallines, 40 pollastres, 30 quilos de vedella, 40 quilos de botifarres, 15 quilos de bringueres i ossos d’espinada són alguns dels ingredients de l’escudella de la Massana que enguany ha recuperat aquesta tradició en format popular.
Hi han participat cinc cuiners professionals de diferents punts de la parròquia i unes setze persones que s’han encarregat de tallar la carn i servir l’escudella de les cinc olles preparades per repartir entre els milers d’assistents. Com a particularitat, s’ha preparat una olla apta per a celíacs perquè tothom pogués tastar el plat típic de Sant Antoni.
La principal dificultat ha estat l’elaboració en si de l’escudella recuperant la recepta original dels massanencs que hi havien participat en el passat i adaptar les habilitats culinàries dels professionals a les quantitats de l’escudella popular. ‘Encara que siguem professionals i treballem en restaurants estem acostumats a unes certes quantitats’, ha explicat el responsable de l’escudella, Josep Maria Troguet.’Les quantitats màximes que fem servir és per a un centenar de persones i aquí són mil’, ha afegit.
L’objectiu, més enllà d’oferir un plat gustós, era ‘tenir una germanor de la parròquia de la Massana’, ha indicat Troguet. ‘Fer pinya i que la festa de Sant Antoni s’estengui per tot el terme parroquial’.