El Comú de la Massana ha realitzat aquest dijous al vespre una reunió de poble per exposar la situació de la parròquia i de les Estacions de Muntanya Arinsal – Pal (EMAP), així com les accions que s’han iniciat i que es preveuen dur a terme per reconduir la situació de dèficit de 42 milions d’euros del Comú i de l’estació que impedirien a la parròquia complir amb la Llei de finances comunals. Segons ha apuntat el cònsol major, David Baró, la solució passa per un canvi de model a EMAP amb l’entrada de capital privat d’empreses o ciutadans. Per atraure aquesta inversió, Baró ha considerat que es poden impulsar ‘projectes de valor afegit’ com pot ser la urbanització del peu de pista d’Arinsal amb propietats hoteleres.

Els cònsols de la Massana han exposat el pla d’accions 2012- 2015 que inclou 82 accions a realitzar en quatre anys, de les quals un 61% ja s’han tirat endavant, segons han indicat.

David Baró i Raul Ferré han repassat alguns dels canvis aplicats en aquest any i han informat sobre alguns dels projectes que han de venir com el nou edifici dels Arcs que podria acollir un viver d’empreses, el centre d’atenció primària de la parròquia i el punt jove, entre altres. Amb tot, Baró ha assegurat que el projecte ‘no ha de generar nou endeutament i s’ha de poder assumir amb partides pressupostàries en els propers anys’.

Precisament els comptes han estat el punt en el qual s’ha fet més èmfasi per la complicada situació de la parròquia a causa de l’endeutament de 24 milions d’euros d’EMAP i les càrregues financeres que fan que el deute de la parròquia arribi als 42 milions.

D’una banda, ha indicat Baró, s’ha renegociat l’endeutament a llarg termini amb quotes assumibles pel Comú per fer front al retorn dels interessos i de les pòlisses demanades.

De l’altra, s’ha posat en marxa un pla estratègic de desenvolupament per EMAP amb un canvi de model patrimonial i de gestió, que passa per una ampliació de capital i l’entrada de socis privats, siguin empreses o veïns.

Amb aquesta entrada de capital privat es vol anar cap a un consell d’administració professionalitzat i una estratègia a llarg termini amb un pla d’inversions sobretot per generar ‘valor afegit’ a l’estació. La nova societat, segons els cònsols, tindria poc deute i la participació del Comú seria menor, el seu resultat d’explotació seria positiu i tindria menys càrrega financera i alhora el Comú podria complir amb la llei i rebre un cànon per poder invertir a la parròquia.

Tot i que el cònsol major ha reconegut que no hi ha inversors que hagin fet una ‘proposta ferma’ per participar en la societat que gestiona les estacions, ha afirmat que ‘hi ha converses i es manté interés’. Per atraure aquesta entrada de capital el pla de desenvolupament planteja, per exemple, ‘projectes de valor afegit’ a Arinsal que puguin incrementar la facturació i millorar els resultats d’explotació.

Una possibilitat en aquest sentit és la urbanització de terrenys a peu de pistes d’Arinsal on es poden construir propietats hoteleres. Baró ha manifestat que ‘es treballarà i es mirarà la viabilitat perquè pot ser atractiu’.

Pel que fa al compliment amb la Llei de finances comunals, els cònsols massanecs han demanat un cop més una moratòria perquè ‘s’estan fent passos’. Amb tot, han reconegut que qualsevol contraprestació és benvinguda ‘però el canvi de model és necessari’. ‘El Govern sap els passos que estem seguint, saben que hi ha una fita a final d’any però també que hi ha una ruta i que l’estem seguint’, ha resumit Baró. Conscients d’aquesta tasca, el cònsol ha manifestat que ‘segurament’ l’Executiu estarà disposat a aplicar una moratòria.

Per la seva part, el públic ha rebut majoritàriament de forma positiva l’exposició de la informació i la ‘valentia’ de la corporació a l’hora d’afrontar aquesta tasca, segons han manifestat alguns assistents.

Entre les propostes dels massanencs s’ha pogut escoltar la desgravació d’impostos per als inversors de la nova societat que gestioni les estacions, la participació de Govern en el seu pressupost o la col·laboració d’Andorra la Vella i Escaldes que amb el telefèric del Carroi es convertirien en peu de pistes, entre altres.

En els propers mesos, el Comú massanenc convocarà una segona reunió de poble més tècnica en la qual s’exposaran més detalls del nou model patrimonial i de gestió d’EMAP.

2 comentaris

  1. Miri, senyor d’Andorra: si vostè estava ahir a la reunió de poble, podia haver expressat la seva opinió; si no hi era, llàstima, perquè es va pedre les explicacions sobre la gestió i el canvi de model i també es va perdre l’oportunitat de prenguntar tot això que el neguiteja tant. This is la Massana, la meva parròquia, una parròquia participativa i en què el Comú ens vol fer participar en el canvi de rumb.
    Bé, diuen que hi haurà una altra reunió. Tindrà l’oportunitat d’expressar-se.

  2. -Quina sortida troben les eminències de l’equip comunal de la Massana? -Ja està fet: carreguem-nos Carroi i la zona dels cortals de Sispony, que així els amics de Doppelmayr sucarem tots! -I a part de destrossar un entorn natural magnífic per fer-ne benefíci econòmic de forma encoberta? -Doncs ens vendrem l’estació als bancs, total ja ens hem venut les institucions; amb això aconseguirem calers per continuar pagant tots els enxufats i directors d’EMAP. Després tranquils! Que tenim tota la vall d’Arinsal per arrebentar: des del Pla de l’Estany fins al Coll Negre. -Però la població es plantarà, no els deixarà fer-ho, és massa descarat. -Ai no! Ja hem requalificat el macro-complex Astra i la gent picava de mans mentre se’ls hi queia la baba. Mirin, la política a la Massana és així: pots saber poc més de quan fa dos més dos, pots haver tingut problemes legals amb anterioritat, canviar-te de partit, tenir una inqüestionable tendència a jeure gran part del dia, però si de tant en tant et passes pel bar a fer una copa i al sortir t’encens un puro i fas-uns metres, la gent et deixa fer el que vols: this is la Massana.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada