La Massana acull la poètica de Josefina Obiols i Martí Pol amb música de Natàlia Solà a “Interiors”

Amb el títol d’“Interiors”, l’espectacle lírico musical és un muntatge escènic que va tenir com a protagonistes principals a la soprano Jonaina Salvador i el baríton Lluís Sintes acompanyats del pianista Pau Damià Riera. Amb la col·laboració com a rapsoda de la Lídia Magallon,  el recital  va comptar també amb la participació de dos ballarins de “l’Escola  Líquid  Dansa”, el Pere Vilarubia i la Marta Morán que alhora en va realitza les coreografies.  

El Teatre de les Fontetes que va acollir  l’acte va resultar un espai intimista per a una nit lírica  que va recuperar el recull de poemes musicats per la compositora Natàlia Solà  (2001). El Comú de la  Massana va organitzar aquesta reposició  i ara l’autora de la proposta n’ha  fet una revisió i juntament amb la poetessa Josefina Obiols, ens ha  ofert una nova mirada a la poesia d’Andorra.  L’harmoniosa conjunció entre la poètica i la música  han generat  una vetllada plena de les reflexions literàries  dels diferents autors,  encapçalats per Miquel Martí Pol (1929 – 2003), el poeta que havia dedicat un dels seus poemaris a Andorra a través de l’escritor Antoni Morell i Mora,  amb qui al seu dia, el poeta  va compartir espais literaris i culturals.  

El recital es va iniciar  amb la introducció per part de la Lídia Magallon, que en tant que rapsoda ens va transmetre la lletra del primer poema de la nit …”Vindrà la Boira pels camins”  de Miquel Martí Pol i que va cantar la soprano Jonaina Salvador. La Jonaina ja havia cantat al mateix Teatre de les Fontetes de la Massana,  el febrer del 2015 una versió en format reduït de “La Traviata” de Giuseppe Verdi ( 1813 – 1901), després en altres escenaris va interpretar la “Carmen” de Bizet (23.1.16)  i el passat 5 de juny,  ens va sorprendre de nou amb la seva interpretació de “La viuda alegre” de Franz Lehár (1870 – 1948) sempre amb una notable interpretació.   

En segon lloc, també del poeta Miquel Martí Pol, vam escoltar “Mare si jo fos mariner” la qual va cantar el baríton Lluís Sintes. Alternativament, la soprano,  va cantar el tercer poema de Martí Pol, “Collarets de llum”.  L’Eixartell, escrit per l’escriptor Antoni Morell va ser cantat pel baríton Lluís Síntes.  “La Grandalla” del poeta Xavier Plana, va ser cantat per la Jonaina Salvador. A continuació, es va fer un incís per parlar del jove absent que va donar la seva vida per salvar un company. Un poema dedicat al Marc Tintoré i Codina (1966 – 1986) : “Jo voldria parlar…”  que Lluís  Sintes va llegir primer i després va cantar,  amb una especial emotivitat.

interiorsSeguidament… vam escoltar “Pastor de somnis” de l’Esteve Albert i Corp ( 1914 – 1995) que ens va transportar als Cortals  d’Encamp. El recital poético líric va seguir amb  “Pluja de primavera” de Joan Saladrich  i “Un molí que no moldrà” escrit per l’escriptor català  N. Orobitg i Carné (1915 – 1995) que va ser  cantat de nou pel baríton Lluís Sintes. 

N. Orobitg i Carné és autor,  entre altres obres, del poemari…”Andorra mirada del Pirineu” (1970). 

Per la seva banda,  el baríton Lluís Sintes,  ja havia cantat en altres dues ocasions al país. Una d’elles en l’homentatge que al seu dia la plataforma “Agora Cultural d’Andorra”  va retre a la mateixa compositora Natàlia Solà i Salvà.  

La “Dolça Trobada” un poema de la Conxita Riberaygua de Santa Coloma,  el va cantar la Jonaina Salvador i finalment el segell d’or el va posar el poema de la poetessa andorrana Josefina Obiols i Obiols,  amb el… “Rosinyol” on la música de la Natàlia Solà i la veu de la soprano Jonaina Salvador van cloure el “nocturn” més especial que hem viscut aquest any, en un entorn propici com és el Teatre de Les Fontetes de la Massana.

En una altra línia, s’ha de dir que el passat dia 10 de setembre,  el prestigiós baríton Lluís Sintes  va oferir un recital amb “cançons d’amor i… desamor” convidat per l’Associació d’Amics de Mozart de Catalunya i en el marc del concert de tardor,  al Claustre de l’Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia.

Tornant a l’espectacle “Interiors”  amb la música de la compositora Natàlia Sola i Salvà,  al Teatre les Fontetes de la Massana, s’ha de dir que va tenir una molt bona acollida. Finalment, passades les 23 hores de la nit,  el cònsol major, David Baró, va cloure la vetllada, mentre la responsable del departament de Cultura del Comú, Montse Checa,  va aportar els rams de flors de tots colors que simbolitzaven els  prats florits de les muntanyes massanenques, plenes de flors de colors a l’estiu, i amb  poemes de neu, a cada hivern.

Una nit de cançons musicades sobre poemes d’Andorra, una suggerent proposta que mereix un reconeixement, tant als autors com als intèrprets que inclouen la rapsoda i els dos ballarins.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.