La majoria rebutja la proposta de l’oposició per treballar conjuntament pel sector del comerç

Totes dues parts coincideixen en determinar que el sector comercial del país està en hores baixes, que les demandes dels consumidors han canviat i aquest fet ha conduït a una disminució de les vendes i, com a conseqüència de tot plegat, cal prendre mesures al respecte per oferir una experiència global i un valor afegit per impulsar als turistes a venir a Andorra a comprar. Però a l’hora de participar per trobar solucions i afrontar la situació actual, majoria i oposició tenen visions ben diferenciades.

Des de l’arc parlamentari minoritari, a proposta del Partit Socialdemocràcia (PS), s’ha instat a l’executiu a crear un nou espai perquè agents del sector del comerç de tot el país, Govern i partits de l’oposició puguin reunir-se per estudiar les millors vies per fer renàixer el turisme de compres. Però lluny d’acceptar aquesta idea, la majoria parlamentària de Demòcrates per Andorra (DA) ha declinat la proposta perquè l’oposició formi part en la presa de decisions en aquest àmbit i els ha instat a aportar les idees en el si de la comissió d’Economia del Consell General.

La consellera general de DA, Patrícia Riberaygua, ha argumentat aquesta postura recordant que actualment ja hi ha un consell assessor, en aquest cas format pels agents del sector comercial i només pel Govern i comuns, que s’encarrega d’aglutinar totes les parts i controlar la implementació del pla estratègic dissenyat al 2016. Tal com ha explicat la consellera, el pla conté més d’un centenar de propostes de les quals Riberaygua ha fet goig que ja n’hi ha moltes que s’han implementat o que estan en vies de fer-ho, però ha aportat pocs exemples per sustentar-ho, com ara la reducció del període de rebaixes o l’envelliment conjunt de les avingudes Meritxell i Carlemany.

Un òrgan de treball que l’oposició ha posat en dubte que tingui un funcionament eficaç i real, de la mateixa manera que ha titllat el pla estratègic “de caduc”, en la majoria de les seves accions i propostes, com per exemple el The Cloud, l’espai multifuncional o el projecte d’aigües braves. Els grups de la minoria han exposat que fa 14 mesos que el consell andorrà per la competitivitat del comerç no es reuneix per recollir les inquietuds del sector i que va ser el febrer passat l’última vegada que es van trobar per exposar les línies mestres del pla estratègic.

“No cal caure en l’autocomplaença, errar és humà i si al pla hi ha aspectes caducats cal abordar-lo de nou”, ha assenyalat el conseller general d’Unió Laurediana+Independents de la Massana, Carles Naudi. A aquests retrets també s’hi ha afegit el conseller general liberal, Ferran Costa, que ha titllat el document del 2016 “d’insuficient, parcial i poc realista”. Tot i aquestes crítiques, l’oposició ha valorat en global positivament el pla i ha al·legat que la creació de la comissió en cap cas servia per substituir-lo sinó per implementar-lo de manera més eficaç del que s’està duent a terme actualment. “El que demanem és que es faci un exercici de transparència i es treballi plegats pel futur del comerç”, ha verbalitzat el conseller general del PS, Pere López, que davant la negativa de l’executiu ha expressat el seu desacord i ha caracteritzat la decisió de la majoria: “Ens ho fem sols perquè som els únics que sabem que és bo pel comerç i la resta ens sobra”.

De tot plegat Riberaygua s’ha defensat reiterant que el pla està en marxa i que el consell consultiu compta amb totes les sensibilitats dels agents implicats en el sector. “No té sentit crear comissions i més comissions, el teixit empresarial ja té una comissió on hi són presents”. Davant els retrets pels mesos que han passat de la darrera reunió amb el sector, el ministre de Turisme, Francesc Camp, ha argumentat que el temps per la concertació de propostes amb el comerç ja es va dur a terme quan es creava el pla estratègic i que actualment s’està en una fase d’implementació.

Llum verda a tres lleis

La sessió també ha servit per aprovar la modificació de la Llei de creació de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, la Llei del Codi de procediment civil i la modificació de la Llei de col·laboració entre l’administració general i els comuns, i entre els comuns. També s’ha renovat el càrrec a Raül González Fernández com a president del consell d’administració de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), l’antiga INAF.

TOTES LES NOTÍCIES