incendi-guinguetaEls Bombers de la Generalitat han continuat avui, per sisè dia consecutiu, amb les tasques d’extinció de l’incendi de la Guingueta d’Àneu, que es va declarar el passat dissabte.
 
Els efectius del Bombers han centrat els treballs en l’extinció de les represes que hi ha hagut al llarg de la nit, així com en l’estabilització del perímetre. La major part d’aquest (que té més de 20 Km de llargària) es troba assegurat, però hi ha un front que, atesa la dificultat d’accés, continua obert. Es tracta de la zona del Barranc de Lleiter, amb una orografia molt escarpada que impedeix l’entrada per poder treballar amb eines manuals. Aquest barranc es troba entre el Serrat del Broncal i la Serra de l’Obaga, lluny de les poblacions habitades més properes. Tanmateix, i degut a l’orientació, el foc pot ser visible a la nit, però no es tem que pugui avançar ràpidament.
 
Recordem que la dificultat d’accés a la zona de l’incendi fa impossible als efectius dels Bombers fer una extinció d’atac amb vehicles d’aigua i han d’utilitzar una estratègia de contenció, desplaçant el personal amb els mitjans aeris fins a la zona de l’incendi, i a treballar amb l’ajuda d’eines manuals i foc tècnic. Són terrenys amb forts pendents, molt inestables i amb cingleres mancades de camins, que fan molt lenta i insegura la tasca amb eines mecàniques per part dels efectius.
 
En el dispositiu d’avui han treballat una cinquantena de Bombers de la Generalitat, amb les unitats GRAF (Grup d’Actuacions Forestals) i EPAF (Equip de Prevenció Activa Forestal) i amb el suport de sis mitjans aeris (quatre helicòpters i dos avions de vigilància i atac) que han fet tasques de transport de personal i descàrregues d’aigua. També s’ha comptat amb dos vehicles d’aigua (Bombes Rurals Pesants) i 16 vehicles lleugers.
 
Els Bombers d’Andorra, els Agents Rurals (amb sis unitats i l’helicòpter) i dos hidroavions del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, han reforçat el dispositiu d’extinció, que no ha pogut comptar amb una unitat BRIF Provinent de l’Aragó ateses les condicions meteorològiques.
 
Segons les darreres estimacions del Cos d’Agents Rurals, l’incendi ha afectat 567,23 hectàrees de vegetació. D’aquestes, 399,90 hectàrees pertanyen al municipi de la Guingueta d’Àneu i 167,32 al municipi d’Alt d’Àneu. La major part de la vegetació cremada és matoll (328,38 ha) mentre que la resta són pastures (78,05 ha), massa arbrada (71,05 ha) i terrenys improductius (32,28 ha). La superfície afectada del Parc Natural de l’Alt Pirineu és de 104,39 ha.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada