La mà de Luke Skywalker ja existeix

Segur que aquells lectors que ja tinguin una edat recordaran la famosa escena de “L’Imperi contraataca” en la que Darth Vader li talla d’arrel la mà a Luke Skywalker després d’una baralla amb sabres làser. I no faig més ‘spóilers’.

El que ens interessa és el que venia a continuació: la substitució de la mà de l’heroi per una ortopèdica robotitzada que li permetia, a més, recuperar el sentit de la sensibilitat, alguna cosa que es demostrava explícitament en la pel·lícula mitjançant una prova realitzada amb aquesta mà. Ciència-ficció. Però que actualment, i gràcies a la robòtica, queda més en el camp científic que en el de la ficció.

Trucada molt encertadament LUKE Arm (la mà de Luke en espanyol), aquesta pròtesi és fabricada per Mobius Bionics, podent ser implantada a l’altura de la nina, una mica més amunt del colze, o bé substituint directament tot el braç a l’altura de l’espatlla, segons el grau d’amputació del pacient.

Segons explica un estudi publicat en la revista Science Robotics, la LUKE Arm retorna al seu usuari la sensació tàctil a la mà, d’una forma similar a com ho feia la pròtesi de Luke Skywalker en la famosa pel·lícula. Això és possible gràcies als sensors biomimètics bidireccionals incorporats a la mà robòtica.

Aquests sensors reben, en primer lloc, un senyal elèctric procedent dels músculs residuals que queden després de l’amputació, la qual és descodificada per a interpretar la pressió que l’usuari vol exercir sobre l’objecte a agarrar, i que s’aplica proporcionalment.

Per l’altre costat, l’activació dels sensors de contacte de la pròtesi genera un senyal que provoca una microestimulació intraneural dels teixits nerviosos residuals, evocant sensacions tàctils a la “ma fantasma”.

Gràcies a aquesta sensació tàctil, els usuaris de la LUKE Arm han estat capaces d’ajustar en gran manera la força requerida per a prendre un objecte, de manera que ni s’han passat en prendre un objecte més delicat amb la mà prostètica, ni s’han quedat curts amb els més pesantes.

Col·locar-ho de forma incorrecta porta fàcilment a caigudes dels objectes.

Segons continua afirmant el mateix informe, quan el feedback sensorial és biomimètic (dissenyat per a mimetitzar els senyals naturals de sensació), l’usuari de la LUKE Arm és capaç d’identificar els objectes de forma més ràpida que amb l’ús dels tradicionals algorismes codificats que depenen de forma exclusiva de la intensitat dels estímuls.

Encara estem lluny d’aquella ma hiperrealista que li permetia a l’heroi notar unes petites burxades als quals responia amb un subtil “ai!”, però cada dia ens anem acostant més a això.

1 comentari

  1. Trobo vergonyós que l’article s’hagi traduït del Castellà automàticament sense cap revisió posterior. Feu el favor de contractar algú que tingui almenys el Batxillerat acabat. Si voleu, us puc revisar un article al dia, gratuïtament. Rebeu una salutació cordial.

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES