La lluita pel territori: “El amanecer en el planeta de los simios” de Matt Reeves

simisAra ens arriba l’entretinguda i potent continuació de “El origen del planeta de los simios” (2011, Rupert Wyatt) en un context de serialització general en què les franquícies s’expandeix sense fi amb ramals i bifurcacions en totes direccions. No cal dir que reprendre les petjades dels simis després de la bombolla generada per “El planeta de los simios” (1968, Franklin J. Schaffner), a partit de la novel·la homònima de Pierre Boulle, ha estat una prova reeixida que ens demostra que el pas del temps no ha restat força a l’ímpetu d’aquesta saga futurista i postapocalíptica, tot i una primera ensopegada a càrrec de Tim Burton en el seu matusser remake “El planeta de los simios”(2001).

“El amanecer del planeta de los simios” ens mostra els simis vivint civilitzadament i harmoniosament a les afores de Los Angeles en un aïllat hàbitat natural habilitat que els serveix per la seva tranquil·la subsistència sense tenir notícies des de fa anys dels humans, els quals semblen haver estat exterminats pel virus simiesc que va destruir el món. Però la tranquil·litat s’acaba el dia que descobreixen la intrusió d’un grup d’homes armats en la seva zona. Aquesta premissa argumental serveix per crear nous conflictes entre humans i simis tot i les veus conciliadores d’ambdues parts.

Dues civilitzacions de supervivents que xoquen en la seva lluita per compartir el territori posant sobre la taula la impossibilitat d’entendre’s. Podrien conviure pacíficament i col·laborar mútuament respectant la independència de cada grup autònom però en aquesta tessitura sempre hi ha qui aposta per esclafar i eliminar l’altre. El desenvolupament argumental senzill, epidèrmic, serveix per oferir una elemental però solvent al·legoria política de rerefons ètnic o racial en què el virus bel·licista de l’odi, l’enemistat i la confrontació s’acaba imposant per damunt de les dinàmiques constructives del diàleg.

TOTES LES NOTÍCIES