El debat sobre la proposició de llei qualificada de relacions laborals va evidenciar ahir la contraposició de parers entre DA i el PS, una diferència de criteri i de visió que es va anar repetint en el debat de les altres dues lleis que configuren les lleis laborals (la llei qualificada de conflicte col·lectiu i la d’acció sindical i patronal). Tot i això, la llei qualificada de relacions laborals va quedar aprovada per una àmplia majoria de suports (23 vots a favor i 4 en contra), es van oposar a la reforma el PS, SDP i la consellera independent, Sílvia Bonet.

En el debat de la llei de relacions laborals la major part dels grups parlamentaris es van congratular que el text permet modernitzar la norma actual i flexibilitzar-la amb, per exemple, multiplicitat de models de contracte, la creació del teletreball, l’ampliació de la baixa per maternitat de 16 a 20 setmanes o el manteniment de l’acomiadament no causal amb una indemnització pel treballador a pagar corresponent a 25 dies per any treballat amb un màxim a pagar de 365 dies. “Assolim un doble objectiu: un compromís electoral i una actualització i modernització necessària en matèria laboral”, va defensar el conseller demòcrata, Josep Anton Bardina. Per la seva banda, la consellera general d’UL+IM, Carine Montaner, va resumir que el text permet mantenir un “equilibri entre treballadors i empresaris”. Judith Pallarés, consellera liberal, va assenyalar que la llei és un principi amb un certs mínims i que caldrà continuar treballant. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va defensar que aquest nou codi de relacions laborals suposa un “salt” molt important per a la conciliació i millores tant per als treballadors com per als empresaris.

No ho van veure tan positivament la resta de l’oposició. La consellera del PS, Rosa Gili, va carregar durament i va apuntar que el text “augmenta la precarietat laboral” i la consellera independent, Sílvia Bonet, va resumir que impulsa “la pèrdua de drets ja conquerits”. Per la seva banda el conseller d’SPD, Víctor Naudi, va denunciar que la proposició de llei “acaba abaratint l’acomiadament i perjudica als treballadors més desafavorits i perpetua la pèrdua de poder adquisitiu”.

 

Escoltades les demandes de la CEA

Gili també va assenyalar que el text, abans de ser aprovat, ja ha generat una forta disconformitat entre els sindicats i també entre la patronal. La consellera del PS s’ha referit directament a la demanda que la CEA va comunicar aquest dimecres passat on demanava una moratòria de tres mesos per aplicar la llei. De fet, en vistes d’aquestes reclamacions el Consell General ha fet marxa enrera i abans de validar la llei ha eliminat la disposició final sisena on s’indicava que el text entraria en vigor l’1 de gener del 2019. Finalment, la llei es preveu que entri en vigor l’1 de febrer, quinze dies després que es publiqui al BOPA.

 

Totes les reserves d’esmena rebutjades

Només la discussió de la llei de relacions laborals els socialdemòcrates han presentat un total de 35 reserves d’esmena i tres vots particulars al voltant d’aquest text, a les quals cal afegir les quatre reserves de la consellera independent Sílvia Bonet. La consellera socialdemòcrata Rosa Gili ha destacat que amb aquest text el que se’n deriva és “més precarietat i retrocés” dels drets dels treballadors i ha lamentat que des de DA no s’hagi tingut en compte el parer dels empleats. El conseller demòcrata Josep Anton Bardina, en canvi, ha destacat que amb aquest text es “flexibilitza” el mercat laboral i ha “demonitzar” l’empresariat.

 

Picabaralla entre Martí i Gili

El fet que Gili evidenciès que en les primeres intervencions des del Govern no es fes ús de paraula i que fes  al·lusió a què el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, estigui “ocupat” en fer campanya electoral va suposar que intervingués en el debat el cap de Govern, Toni Martí, fent referència al fet que Pere López no assistís aquest dijous al debat ja que està “a la internacional socialista”. “A què molesta, eh?” li va dir a Gili, fent referència als atacs personals i li va recordar que havia “començat” ella.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada