govern-comuns

La  futura llei de col·laboració entre d’Administració general i els comuns, i entre els comuns no serà finalment qualificada, tot i que el projecte de llei aprovat pel Govern tingui aquesta qualificació. Així ho va aprovar la Junta de Presidents aquesta setmana, després que els tècnics jurídics de la Sindicatura hagin considerat que el text no modifica les competències dels comuns, i que per tant, tal com marca la Constitució, no és necessari que se li atribueixi aquest caràcter. El projecte de llei, que té un termini per presentar esmenes que s’acaba el proper 22 de setembre, regularà la mobilitat del personal entre administracions i les mancomunitats de serveis entre comuns per optimitzar recursos.

La llei que regularà la col·laboració entre l’Administració general i els comuns no serà finalment qualificada, ja que a diferència de la intenció inicial, quan el Govern de DA va començar a treballar en la modificació de les competències i transferències durant la legislatura passada, finalment el text no modifica les competències dels comuns. De fet, cal recordar que no es va arribar a un consens amb la reforma que pretenia impulsar el ministre Antoni Riberaygua, motiu pel qual va presentar la seva dimissió. Després de signar un acord d’intencions de mínims amb els comuns el 2014, aquesta legislatura s’han reprès les converses, que de moment han derivat en aquest projecte de llei per regular la col·laboració entre administracions, així com diverses modificacions per canviar l’ús de les transferències, i també en matèria de carreteres, serveis socials i de la Llei del sòl, però sense aprofundir en la qüestió del repartiment de competències.

La decisió de no atribuir-li el caràcter de qualificada l’ha presa la Sindicatura després de constatar que el seu redactat no afecta les competències de les corporacions locals i del Govern, sinó que tracta aspectes més de gestió i de funcionament. Igualment, el grup parlamentari liberal ha presentat a la Sindicatura un informe que també conclou que la llei no ha de ser qualificada sinó ordinària. Aquest mateix grup parlamentari, però, considera que el canvi, tenint en compte que afecta el títol de la llei, no es pot fer via esmena sinó que s’hauria de retornar el text al Govern per tal que sigui modificat. La Sindicatura està estudiant la qüestió, tot i que a priori considera que no seria necessari retornar el text sinó que es pot modificar aquest aspecte a través de les esmenes.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada