La línia de crèdit per ajudar els empresaris amb comptes a BPA serà inicialment de 30 MEUR

saboyaEl cap de Govern en funcions, Gilbert Saboya, que aquest dimecres ha fet de portaveu de l’Executiu, ha anunciat que el decret de creació d’una línia de crèdit per als empresaris afectats per la crisi de Banca Privada d’Andorra s’aprovarà aquest dijous per tal que es puguin atendre els casos durant la jornada de divendres i els crèdits puguin ser plenament operatius de cara a dilluns. Saboya ha afegit que la intenció és que es puguin arribar a desbloquejar fins a 100 milions d’euros, però d’entrada només s’habilitaran 30 milions ja que la llei no permet que el Govern s’endeuti més d’aquesta quantitat i caldrà aprovar iniciatives legislatives per poder arribar a la xifra que consideren necessària. El cap de Govern en funcions també ha volgut deixar clar que aquests crèdits no estaran disponibles per a tots els clients de BPA sinó només per als empresaris que no poden operar “ja sigui perquè concentren tots els seus saldos a l’entitat intervinguda o perquè les capacitats que tenen amb les altres entitats no són suficients”.

El Govern està ultimant el decret per habilitar una línia de crèdit per solucionar els problemes de finançament que tenen les empreses afectades per la crisi de Banca Privada d’Andorra a l’hora de fer front als pagaments de nòmines i de proveïdors tant nacionals com internacionals. El cap de Govern en funcions, Gilbert Saboya, ha volgut deixar clar que aquests crèdits van destinats a clients exclusius de BPA o que no tenen prou capacitat d’operar amb els comptes que tenen a les altres entitats, amb l’objectiu que puguin fer “els pagaments més bàsics”.

Els crèdits que atorgarà el Govern tindran un cost de finançament, amb un interès que rondarà l’Euríbor més l’1,5 o el 2%. Saboya ha justificat aquest cost –que s’intenta que no sigui prohibitiu– per mantenir l’equitat amb altres empreses que puguin tenir necessitats de crèdit. 

El Govern té previst posar a disposició dels empresaris una xifra màxima de 100 milions d’euros, després que els administradors de BPA els hagin informat dels fluxos de diners que habitualment té l’entitat. Però l’import s’anirà desbloquejant en successives fases, perquè la Llei del pressupost marca que enguany el Govern només es pugui endeutar fins a 35 milions d’euros. Per tant, en la primera fase d’urgència es desbloquejarà una partida de 30 milions d’euros, una quantitat que es considera suficient per fer front a les necessitats més urgents dels empresaris. Posteriorment, està previst que el text legal que es vol trametre al Consell General inclogui una modificació del pressupost per oferir més liquiditat. 

Mentrestant, l’Executiu continua treballant per enllestir el marc jurídic que permeti la reestructuració o resolució de l’entitat “amb les millors condicions possibles”. Saboya ha indicat que el projecte de llei dotarà d’instruments per “sanejar l’entitat amb la creació d’un banc bo i un banc dolent”. Segons el cap de Govern en funcions, aquesta és l’única via perquè l’entitat tingui opcions “de represa, de venda global o de venda parcial” o en canvi s’hagi d’optar per una opció menys favorable com és la liquidació. El calendari anunciat aquest dilluns es manté, per la qual cosa es continua treballant amb la idea de disposar de la llei la setmana vinent. 

Tot i que no s’ha concretat el termini durant el qual estarà a disposició la línia de crèdit, Saboya ha indicat que es tracta d’una mesura a curt termini –en tot cas inferior a un any–, però si els processos són més lents del que preveu, no es descarta que aquestes necessitats de finançament  es puguin allargar en el temps. En tot cas, Saboya ha indicat que a l’hora de trobar una solució a l’entitat “ni és bo córrer molt ni és bo que s’eternitzi”, i ha afegit que “guanyar temps al temps permet defensar una millor valoració dels actius”.

D’altra banda, Gilbert Saboya s’ha referit al fet que no es poguessin fer efectives les transferències que els clients de BPA havien ordenat abans de les restriccions d’efectiu, assegurant que es van retornar precisament per culpa de la restricció, que es va haver d’imposar perquè la capacitat operativa de l’entitat havia disminuït. En aquest sentit, ha tornat a defensar les mesures preses pel Govern, encaminades a mantenir oberta l’entitat i a evitar que la situació afecti el mínim possible al teixit productiu andorrà.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES