La legislació andorrana haurà de fer retocs per adaptar-se a la normativa de protecció de dades

La jornada formativa sobre el nou reglament europeu en matèria de protecció de dades i el seu impacte per a Andorra ha posat de manifest que el país ha de fer retocs legislatius per adaptar-s’hi. En aquest punt han coincidit el director de l’Agència de Protecció de Dades (APDA), Joan Crespo, i el doctor en dret i delegat de Protecció de Dades del Consell General de l’advocacia d’Espanya, José Luis Piñar.

El reglament europeu (RGPD), que va entrar en vigor el 25 de maig, unifica les normes dels 28 països de la UE i, com que Andorra no n’és membre, és país tercer, no se li aplica el reglament. Amb tot, l’article tercer amplia l’àmbit d’aplicació territorial de la norma a “les empreses o organitzacions radicades fora de l’Espai Econòmic Europeu (EEE) que tractin dades dels ciutadans europeus”, ha afegit Crespo. Un total de 180 professionals de diferents sectors s’han inscrit per assistir a la jornada. “El reglament no és d’aplicació directa a Andorra, però sí que ho és en aquelles empreses o organitzacions que tractin dades de ciutadans de la UE, i en què la major part de la seva oferta de productes i serveis estiguin dirigits als residents comunitaris”, ha recordat Crespo.

En la seva intervenció inaugural, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha agraït a l’APDA la iniciativa d’organitzar l’activitat, de “gran interès” tant pel sector privat com pel sector públic d’Andorra, que permetrà copsar l’actual marc normatiu en l’àmbit de la Protecció de Dades a Andorra. La ministra Ubach també ha agraït al Collège d’Europe la seva col·laboració oferint uns ponents que han donat una visió europea i adaptada a la realitat andorrana d’aquest nou reglament. També ha afegit que l’acord de col·laboració entre el Govern d’Andorra i el Collège d’Europe és un instrument de gran ajuda perquè es duguin a terme jornades com aquesta en un moment decisiu en les relacions d’Andorra amb la Unió Europea.

Al matí s’han celebrat dues conferències. La primera, ‘La protecció de dades a Andorra: a l’avantguarda’, a càrrec de l’advocat i catedràtic de dret administratiu José Luis Piñar, investigador en projectes sobre protecció de dades, dret digital i innovació tecnològica. La segona ponència, sota el títol ‘Introducció a la protecció de dades i al Reglament General de Protecció de Dades de la Unió Europea’, ha estat impartida per Ramon Miralles, advocat especialitzat en ‘compliance’, ciberdret i ciberseguretat, durant quinze anys va exercir de coordinador d’auditoria i seguretat de la informació a l’Agència Catalana de Protecció de Dades de la Generalitat de Catalunya.

El Reglament europeu en matèria de protecció de dades, a més de ser d’obligat compliment pels estats membres des del mes de maig, també afecta els estats tercers com Andorra, ja que amplia el seu àmbit d’aplicació a tota empresa o institució que tracti dades personals de ciutadans de la UE, independentment de la residència d’aquesta empresa o institució. D’aquesta manera, si una empresa d’Andorra tracta dades de ciutadans europeus, haurà de complir amb aquesta normativa.

La tarda ha estat destinada a les taules rodones centrades en la incidència de l’RGPD en els àmbits bancari i financer, mèdic i de transports i turisme. Les ponències han anat a càrrec de Ramon Miralles, de nou, de l’advocada experta en tecnologia i privacitat, Ruth Benito, i de l’advocada especialista en l’àrea de tecnologies de la informació i la comunicació, Carmen Casado.

Aquesta jornada informativa té lloc en el marc de l’acord de col·laboració signat entre el Govern d’Andorra i el Collège d’Europe de Bruges (Bèlgica) l’any 2016. L’acord té com a principal objectiu oferir estudis de màster en afers europeus a un estudiant andorrà. En cas que la beca quedés deserta, com va succeir el 2017, el pressupost destinat a finançar-la es destina a organitzar jornades i formacions a Andorra i a enviar a funcionaris de l’administració al centre a Bèlgica per participar en seminaris sobre la UE. Els ponents de la jornada celebrada aquest dimarts són col·laboradors del Collège d’Europe.

TOTES LES NOTÍCIES