La jornada ‘Innovar a Andorra’ posa de manifest la importància de l’actitud en l’emprenedoria

El Centre de Congressos d’Andorra la Vella ha acollit, aquest dijous al matí, la jornada empresarial Innovar a Andorra, organitzada per l’empresa Nous Recursos Grup i patrocinada per Augé Grup. En aquest esdeveniment, dirigit als empresaris, els ponents han posat de manifest les claus de la innovació en l’emprenedoria, i han destacat la importància de l’actitud amb que s’encara un projecte perquè aquest tingui èxit. També, però, han parlat del paper de l’Administració per facilitar els tràmits i per donar suport als projectes.

L’empresa Nous Recursos Grup ha organitzat la jornada Innovar a Andorra per donar suport al creixement empresarial del país basat en la innovació i per saber com obtenir finançament per als projectes. Tal com ha explicat el fundador de l’empresa, Miquel Huguet, Andorra es troba en un moment de canvi, amb un model econòmic ‘que ha madurat en excés’, i que això mateix ha provocat que es doni un pas endavant per permetre les inversions estrangeres.

Aquesta situació és la que porta, segons Huguet, a moltes persones a optar per l’emprenedoria, i per la innovació. El que juga a favor d’Andorra, assegura, és el suport del Govern en un projecte d’aquesta magnitud, i afirma que la crisi no és un enemic per a aquest sector innovador. Opina que ‘les grans fortunes que abans invertien en mercats immobiliaris ara volen invertir en empreses que puguin generar valor afegit a curt termini’, i indica que això és el que es troba en la innovació.

En aquest sentit, Huguet ha expressat la seva confiança en els projectes innovadors que ja està rebent la seva empresa, encarregada de trobar finançament, i ha opinat que aquest procés pel que passa Andorra pot convertir-la en ‘captadora de talent’. Ha assegurat que hi ha ‘moltes persones amb idees innovadores que fins ara es veien forçades a marxar del país i que ara es podran desenvolupar aquí’.

En aquesta mateixa línia s’ha situat l’autor del llibre Millor liderar que manar, Jordi Cuervo, que ha parlat sobre l’actitud necessària per a l’emprenedoria. Durant la seva ponència ha afirmat que ‘la innovació és una actitud’. Ha parlat de com pot influir en l’èxit d’un projecte emprenedor el fet que l’impulsor sigui una persona que ha decidit aquest camí per voluntat pròpia o perquè s’ha trobat en una situació difícil que l’ha impulsat a fer-ho, ja que el segon no tindria la força per superar els entrebancs.

Així, l’actitud és un dels factors que els ponents han considerat clau per a la innovació, però el president de la Coneferació Empresarial Andorrana, Xavier Altimir, que també ha intervingut en la jornada, ha destacat que també és clau el paper de l’Administració en aquest àmbit.

Per la seva banda, el president d’Augé Grup, Pere Augé, ha explicat l’evolució del sistema fiscal andorrà i les condicions actuals fan d’Andorra un país atractiu en aquest sentit. A més, ha subratllat ‘l’aposta clara del Govern per l’obertura econòmica’ i ha assenyalat com a mostra d’això les resolucions de les sol·licituds que s’han anat presentant, i que només se n’ha denegat una, i ha dit que ‘això demostra la serietat dels interessats en el nostre país’.

 

Balanç de les sol·licituds d’inversió estrangera

El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, ha estat l’encarregat d’obrir l’esdeveniment, i ha aprofitat per fer un balanç positiu de l’evolució de les sol·licituds d’inversió estrangera que s’han rebut. Ha destacat que en sis mesos s’han rebut més de 170 sol·licituds, que són un gran èxit comparant-les amb les cinquanta dels darrers quatre anys.

Tot i les demandes, ha reconegut que encara no es veuen els resultats al carrer, però ha opinat que aviat es podran materialitzar les inversions i començar a notar el canvi.