La Jonca tindrà un 60% més de músics

La Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (Jonca) afronta la temporada 2014 amb destacades novetats, tant pel que fa a la composició de l’orquestra i al programa formatiu, com als concerts de Meritxell i Santa Cecília. El nou projecte respon a un dels objectius de la Fundació ONCA: fomentar la col·laboració pedagògica amb els joves músics del país per tal que puguin formar-se amb els coneixements de l’ONCA i tinguin l’oportunitat d’integrar-se en un futur a les diferents plataformes de què disposa la Fundació ONCA.

 La Jonca comptarà amb una formació de quaranta músics (un augment del 60% respecte al 2013), dels quals vint-i-tres (més del 53%) són del Principat. Les accions per promoure l’activitat de la Jonca i aconseguir sumar nous participants al projecte ha tingut com a resultat la incorporació de 20 nous músics, 12 dels quals d’Andorra.

 La jove formació tindrà per primer cop un format més simfònic amb la participació de vent i percussió, així com amb un contrabaixista en formació. Del total de noves incorporacions, la formació s’ha ampliat amb tres violins, dues violes, tres violoncels, un contrabaix, deu vents (quatre flautes, tres clarinets i tres saxofons) i una percussió.

 La Jonca ha comptat amb la col·laboració de les escoles de música del Principat, que han motivat el seu alumnat per fer part d’aquesta nova fita marcada per la Fundació ONCA, així com amb noves incorporacions de fora d’Andorra.

 

Concert de Meritxell

El diumenge 14 de setembre, a les 12 h, s’oferirà el tradicional Concert de Meritxell a l’Auditori Nacional d’Andorra, a Ordino. Es tracta d’un concert gratuït en el qual els assistents tindran l’oportunitat d’escoltar la jove formació renovada i ampliada, amb un nou programa.

Per primera vegada, la Jonca comptarà amb una direcció col·legiada que anirà a càrrec del seu titular, Gerard Claret, i del director convidat, Albert Gumí, responsable del disseny del programa d’enguany que se centrarà en música d’arrel popular.

El programa De la vella Europa al Nou Món,dissenyat pel director convidat, Albert Gumí, se centra en música d’arrel popular europea i americana del Romanticisme i el segle XX. Segons Gumí, “Una de les grans passions que ens va portar l’arrauxat segle XIX quan va arribar a la seva maduresa va ser la inquietud per trobar l’origen cultural dels pobles. D’aquesta manera, les llegendes, els mites i les cançons de cada nació penetraven amb força en un romanticisme que ja havia dut al límit les seves possibilitats expressives i que necessitava un nou camí per no caure en l’autocomplaença. Naixien així els nacionalismes. La música, sens dubte, l’art més romàntic de tots, va trobar en aquest àmbit una font on veure els vins més dolços: a la cançó del poble se li obrien les portes de la gran sala de concerts i el compositor hi trobava tot un doll de melodies encisadores que potser abans no hauria gosat presentar com a pròpies. Grans noms de la vella Europa com Kodály s’unien a músics menys coneguts com Svendsen o Fletcher, per oferir algunes de les seves pàgines més vibrants. Paral·lelament, en terres llunyanes, autors com el cubà Cervantes jugaven a fer de compositors clàssics sense oblidar mai les arrels de la seva terra. L’emoció de la veu popular es barrejava amb el refinament del compositor clàssic”.

Aquesta barreja entre emoció popular i refinament clàssic és precisament la que la Jonca oferirà al Concert de Meritxell, amb un programa que obrirà les portes a una manera d’entendre la música, que va saber descobrir en la melodia senzilla el més complicat d’assolir: l’emoció de tot un poble transformada en música.

 Les sessions de treball per preparar el Concert de Meritxell s’iniciaran el 4 de setembre a la tarda, i es duran a terme fins al 7 de setembre al matí. Els dies 13 i 14 de setembre serà el torn de l’assaig general, la prova de so i l’estrena.

 

PROGRAMA

Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (Jonca)

Gerard Claret, director

Albert Gumí, director convidat

14 de setembre de 2014, a les 12 h

Auditori Nacional d’Andorra

Entrada lliure

 

De la vella Europa al Nou Món

Música d’arrel popular europea i americana del Romanticisme i el segle XX

 

· P. E. Fletcher (1879-1932) – Fiddle dance (Dansa del violí folk)

· C. Busch (1862-1943) – A Chippewa Lullaby(Cançó de bressol tribal índia)

· J. Svendsen (1840-1911) – Dues melodies tradicionals sueques, op.27

· R. Washburn (1928-2013) – Serenata per a cordes

· A. Gumí (1965) – Promenade

· Z. Kodaly* (1882-1967) – Escenes de Matra

· A. Gumí (1965) – Souvenir d’Hongria(per a contrabaix i orquestra)

Estrena solista: Blai Gumí

· G. Gershwin* (1898-1937) – Prelude and March

· I. Cervantes* (1847-1905) – Dues danses cubanes

­   Invitación

­   Tu sonrisa

· A. Gumí (1965) – Mamboy! (Danzas y contradanzas latinas) – Estrena

(Foto: Eduard Comellas)

TOTES LES NOTÍCIES