joncaLa Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (Jonca), gestionada pel Govern d’Andorra i una fundació bancària, oferirà el diumenge 14 de setembre a les 12 h, el tradicional Concert de Meritxell a l’Auditori Nacional d’Andorra, a Ordino. Es tracta d’un concert gratuït en el qual els assistents tindran l’oportunitat d’escoltar una vegada més la jove formació amb un nou programa que es prepararà a partir del 4 de setembre.

Per primera vegada, la Jonca comptarà amb una direcció col·legiada que anirà a càrrec del seu titular, Gerard Claret, i del director convidat, Albert Gumí, responsable del disseny del programa d’enguany que se centrarà en música d’arrel popular.

El programa De la vella Europa al Nou Món,dissenyat pel director convidat, Albert Gumí, se centra en música d’arrel popular europea i americana del Romanticisme i el segle XX. Segons Gumí, “Una de les grans passions que ens va portar l’arrauxat segle XIX quan va arribar a la seva maduresa va ser la inquietud per trobar l’origen cultural dels pobles. D’aquesta manera, les llegendes, els mites i les cançons de cada nació penetraven amb força en un romanticisme que ja havia dut al límit les seves possibilitats expressives i que necessitava un nou camí per no caure en l’autocomplaença. Naixien així els nacionalismes. La música, sens dubte, l’art més romàntic de tots, va trobar en aquest àmbit una font en la qual veure els vins més dolços: a la cançó del poble se li obrien les portes de la gran sala de concerts i el compositor hi trobava tot un doll de melodies encisadores que potser abans no hauria gosat presentar com a pròpies. Grans noms de la vella Europa com Kodály s’unien a músics menys coneguts com Svendsen o Fletcher, per oferir algunes de les seves pàgines més vibrants. Paral·lelament, en terres llunyanes, autors com el cubà Cervantes jugaven a fer de compositors clàssics sense oblidar mai les arrels de la seva terra. L’emoció de la veu popular es barrejava amb el refinament del compositor clàssic”.

Aquesta barreja entre emoció popular i refinament clàssic és precisament la que la Jonca oferirà al Concert de Meritxell, amb un programa que obrirà les portes a una manera d’entendre la música, que va saber descobrir en la melodia senzilla el més complicat d’assolir: l’emoció de tot un poble transformada en música.

_____________________________________________________________________

Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (Jonca)

Gerard Claret, director

Albert Gumí, director convidat

14 de setembre de 2014, a les 12 h (nova data)

Auditori Nacional d’Andorra

Entrada lliure

 

De la vella Europa al Nou Món

Música d’arrel popular europea i americana del Romanticisme i el segle XX

· P. E. Fletcher (1879-1932) – Fiddle dance (Dansa del violí folk)

· C. Busch (1862-1943) – A Chippewa Lullaby(Cançó de bressol tribal índia)

· J. Svendsen (1840-1911) – Dues melodies tradicionals sueques, op.27

· R. Washburn (1928-2013) – Serenata per a cordes

· A. Gumí (1965) – Promenade

· Z. Kodaly* (1882-1967) – Escenes de Matra  

· A. Gumí (1965) – Souvenir d’Hongria(per a contrabaix i orquestra)

Estrena solista: Blai Gumí

· G. Gershwin* (1898-1937) – Prelude and March

· I. Cervantes* (1847-1905) – Dues danses cubanes

­   Invitación

­   Tu sonrisa

· A. Gumí (1965) – Mamboy! (Danzas y contradanzas latinas) – Estrena

 

* Arranjament i/o instrumentació d’A. Gumí

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada