La investigació del Banco Madrid apunta 23 polítics i empresaris

La bomba que el passat dimarts a la tarda va caure en el sistema financer del Principat amb la intervenció de la Banca Privada d’Andorra (BPA), amenaça amb convertir-se en un terratrèmol a Espanya, segons informa El País. El Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (Sepblac) ha enviat a la Fiscalia Anticorrupció un informe amb unes 23 operacions realitzades per polítics i empresaris des de Banco Madrid, filial del grup BPA.

Segons les primeres estimacions, l’import aproximat que serà analitzat per la fiscalia serà de 34 milions d’euros. També s’ha qüestionat l’origen d’una Sicav (societat de gestió de patrimonis amb avantatges fiscals) d’uns 60 milions, segons fonts de la investigació. No obstant això, en el cas d’aquesta societat, Banco Madrid només és dipositari d’aquests diners que pertany a una coneguda família industrial espanyola que ha tingut problemes amb la Hisenda pública per casos de blanqueig de capitals. La filial espanyola no gestionava aquests diners, segons fonts internes que demanen l’anonimat. Una de les operacions més polèmiques, per estar connectades amb la denúncia de les autoritats nord-americanes, ha estat un crèdit de 1,4 milions que va rebre l’empresari rus Andrei Petrov de Banc de Madrid. Els diners es van destinar a adquirir i llogar una nau industrial. No obstant això, a Banco Madrid recorden que “el Sepblac va analitzar el crèdit a Petrov i mai ens va dir que hi hagués problemes”.

Fonts de l’entitat no entenen com el Sepblac pot sospitar que hi hagi causes penals en aquestes operacions. Els seus dubtes es basen en que no hi havia acusacions delictives en l’informe que el Sepblac els va lliurar dilluns a la tarda als consellers del Banco Madrid. El Servei els va advertir de tres deficiències greus i molt greus: que no van comunicar el tancament de comptes sospitoses de blanqueig, que tenien defectuosos procediments interns de control i que realitzaven malament la classificació de clients pel seu nivell de risc.

D’altra banda, fonts del Sepblac apunten que s’ha pogut arribar a la via penal per la informació procedent d’Andorra. És possible que, a mesura que ha avançat la investigació al Principat, hagin aparegut clients espanyols a Andorra amb connexions amb Banco Madrid. Algunes fonts creuen que la clau pot estar en el conseller delegat Joan Pau Miquel Prats, que era el que tractava amb els principals clients de l’entitat.

Text: El País

3 comentaris

  1. Se esta montando un pollo. Lo que tienen que hacer es dejar de meter se k andorra que vive y vivira de dinero negro. No quieren k exista dinero de mafia. Atacar la mafia en russia. O en china. O ir a venezuela y arrestar quien esta robando. Claro eso no mola. Porque no tienen cojones. Este ano toco joder la familia cierco. Punto dejar de tonterias

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES