La instal·lació de LEDS a Andorra la Vella permet estalviar 84.000 euros a l’any

El Comú d’Andorra la Vella ha apostat d’una manera decidida els darrers dos anys per la renovació del sistema d’enllumenat de tota la parròquia amb l’objectiu d’estalviar energia i reduir la despesa pública. El pas de bombetes a LEDS ha derivat en un estalvi d’uns 80.000 kW al mes, el que suposa uns 7.000 euros mensuals i 84.000 a l’any.

El conseller de Serveis Públics i Circulació, Miquel Canturri, ha explicat aquest matí les millores que s’han dut a terme en aquest sentit i ha concretat que s’ha aconseguit un estalvi econòmic del 30% en el darrer any. “A final de mandat podrem arribar a un 50% d’estalvi respecte l’inici i esperem acabar-lo havent substituït el 80% dels punts de llum de la parròquia”, ha declarat.

Dels 5.883 punts d’enllumenat públic que hi ha distribuïts entre Andorra la Vella i Santa Coloma, pràcticament el 50% (2.937 concretament) ja són LED.

Les zones de la parròquia on s’han fet actuacions importants per renovar l’enllumenat són l’avinguda Príncep Benlloch (on la despesa ja s’ha reduït un 50%), el tram de l’avinguda Salou situat entre la caserna de Bombers i l’Estadi Comunal, i el passeig del riu, on ja s’han començat a instal·lar 120 unitats entre la rotonda de la Dama de gel i el Lycée. Cal destacar, a més, la zona de Prada Ramon, on ja s’hi han instal·lat 220 unitats de LEDS. A l’avinguda Doctor Mitjavila i al carrer Prat de la Creu, d’altra banda, s’ha substituït el sistema d’enllumenat de tots els fanals que il·luminen les voravies.

“Molts barris de la parròquia, com l’avinguda Salou i el barri antic, no s’havien canviat mai i tenien els llums dels anys 80”, ha comentat el conseller Miquel Canturri.

A l’avinguda Meritxell, quan comencin les obres d’embelliment, també s’instal·laran fanals amb LED que, a més, seran programables a distància des d’un ordinador per reduir el consum a la matinada en hores de menys afluència. Això permetrà allargar la vida del sistema d’il·luminació.

El pressupost que el Comú destina a enllumenat ascendeix a 640.000 euros per exercici, dels quals gairebé dues terceres parts (400.000 euros) es dirigeixen a inversió. En concret, 280.000 a l’enllumenat públic i 140.000 a l’enllumenat de Nadal. A més, es reserven 240.000 euros a reparacions i manteniment.

En paral·lel, en algunes zones, com al carrer del Cedre, també s’han renovat els fanals malmesos per la potassa i els orins dels gossos, perquè tenen la base feta malbé, i s’hi han instal·lat uns de nous amb una base que du un tractament especial de pintura que evita la corrosió.

1 comentari

  1. Estalviar na llum e després gasta nas obres se’n sentido ??E la seguridade del personal que ??

Comments are closed.