pons-casals-vidalEl Govern d’Andorra ha presentat aquest dilluns les accions del Dia Internacional de la Lluita contra la Sida, que se celebra a tot el món l’1 de desembre. Entre altres, enguany es repartiran preservatius de manera gratuïta i es lliurarà informació a diferents locals del país, com les farmàcies, es duran a terme proves diagnòstiques durant tot el dia als CAP o es proposarà un joc informatiu a ‘La Central’ del Comú d’Andorra la Vella per als joves de 14 a 18 anys. Com és habitual, des del Ministeri de Salut s’ha aprofitat la data per explicar les dades epidemiològiques del registre de l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, en el qual es constata una estabilització de nous casos, que s’han mantingut entre 1 i 6 per any. El director general de Salut, Josep Casals, ha insistit en la conscienciació social com la principal estratègia per limitar els contagis. “En el marc del pla de Salut 2020 un dels eixos seran les malalties de transmissió sexual”, ha afegit Casals, que ha proposat la col·laboració amb les entitats que representen als col·lectius amb més risc com una altra de les estratègies compartides a enfortir.

El registre de l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut es construeix amb les dades anònimes dels infectats pel virus del VIH a Andorra per conèixer la incidència i prevalença de la malaltia al país i els factors de risc que la causen més freqüentment. El registre està constituït per fonts de tots els serveis mèdics, laboratoris d’anàlisis clíniques i farmàcies del país basat en un sistema de “declaració individual, no nominal i confidencial” important en un país de la mida d’Andorra, com ha insistit la cap d’Àrea de Prevenció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal. D’aquesta manera s’ha pogut constatar que el 2014 hi va haver tres nous contagis al Principat, que situen la incidència en 3,92 casos per cada 100.000 habitants, molt per sota de la mitjana francesa (6,6), espanyola (7,2), portuguesa (8,8) o de la Unió Europea (5,9).

Es dóna la situació, però, que les conductes sexuals són el factor de risc principal dels nous contagis, el 65,1% dels casos. Els tres nous afectats el 2014, per exemple, van ser homes d’una mitjana de 30 anys, que havien tingut relacions homosexuals. Els homes són, de fet, el col·lectiu més afectat per la malaltia al Principat on hi ha 57 casos d’VIH positiu i 7 de SIDA, a banda de quatre dels quals es desconeix la situació concreta, en total 68 casos, el 80,9% del gènere masculí.

La bona notícia són els avanços mèdics, que han aconseguit estabilitzar la malaltia i convertir-la en crònica. No obstant això, s’han pres una sèrie d’accions per impulsar la conscienciació social. “Des del Ministeri fem un abordatge des d’una perspectiva que és un problema de la societat global lligat a unes pràctiques de risc, més que la tendència sexual”, ha afirmat Josep Casals, “l’important és ser conscient d’aquestes pràctiques de risc i utilitzar mitjans per evitar el contagi”, ha advertit.

Així, aquest dimarts, per impulsar la conscienciació social es proporcionarà informació i es distribuiran preservatius a totes les farmàcies, i a altres institucions del país, com els comuns; i es faran anàlisis gratuïtes als laboratoris dels Centres d’Atenció Primària, a més d’altres activitats adreçades a col·lectius específics. Des del Servei de Joventut d’Andorra la Vella, precisament, es van començar les activitats al respecte el 2006, amb el projecte ‘Cura’t en salut’, i enguany proposaran un projecte en col·laboració amb l’associació Som Com Som a ‘La Central’. “És gràcies a la prevenció que ho podrem evitar”, ha insistit el conseller de Joventut del Comú d’Andorra la Vella, Marc Pons. Ja hi ha una vintena de joves confirmats per participar al joc anomenat TRIVIHAL.

Josep Casals ha agraït les entitats col·laboradores, com els comuns, Som Com Som, o el Cineclub de les Valls –que el dia dos projectarà un documental sobre la malaltia que va patir el director de cinema Joaquim Pinto amb el títol ‘E Agora? Lembra-me’. Casals ha recordat la importància d’utilitzar els preservatius i ha confirmat que la participació interinstitucional “és la millor manera d’abordar la Sida i el VIH, fugint d’estereotips i fer-ho d’una forma oberta, senzilla, però al mateix temps intentant buscar els grups poblacionals que poden ser els millors receptors per contenir l’epidèmia de la malaltia”.

Precisament, en aquest sentit, Casals també ha recordat que el pla de Salut 2020 incideix especialment en les malalties de transmissió sexual i ha avançat que el text de l’avantprojecte de llei de drets i deures dels pacients, un pas previ a la creació de la història clínica compartida, estarà sobre la taula del Consell de Ministres per valorar-ho abans que acabi l’any. Entre altres el text regularà l’obligat coneixement de l’entorn del pacient sobre la seva malaltia quan transcendeixi la salut individual en totes les malalties transmissibles.

El tractament antiviral contra el VIH s’ofereix íntegrament a Andorra i està cobert al 100% per la CASS, pel seu alt cost. Alguns pacients, però, prefereixen tractar-se a l’exterior per raons de confidencialitat.

Text i foto: ANA