La  necessitat de dades referents a aspectes com l’economia i altres sectors és un dels trets que s’ha posat en relleu en la celebració de les XXI Jornades de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), que s’han iniciat aquest divendres a la tarda al Centre cultural la Llacuna. La presidenta de la SAC, Àngels Mach, ha manifestat la importància d’aquestes jornades, atès que “moltes vegades per sortir fora a fer convenis necessiten dades que provenen d’aquest tipus d’estudis”.

En aquest sentit, les jornades han tractat aspectes vinculats a la tecnologia, el sector bancari, els esports i altres temàtiques. L’encarregat d’obrir el cicle de dinou ponències ha estat el coordinador del departament d’Estadística, Enric Ripoll, que ha remarcat la necessitat de marcar-se unes prioritats a l’hora de realitzar estudis fiables, ja que “tot això estarà recollit al pla que s’aprovarà, per tal d’establir els objectes d’estudi”.

En els darrers anys, el flux de dades i objectes d’estudi s’ha incrementat exponencialment gràcies a l’aparició de nous instruments per a mesurar estadístiques. Per aquest motiu i coincidint amb l’aprovació del projecte de llei del pla d’estadística 2017-2020, la Societat Andorrana de Ciències (SAC) ha centrat les XXI Jornades de la SAC en les estadístiques d’Andorra. Un esdeveniment que s’ha dividit en dinou ponències diferents durant la tarda d’aquest divendres al Centre cultural la Llacuna.

La recerca de dades empíriques i la seva metodologia d’ús han estat dos dels nexes de la jornada, que ha abordat temes relacionats amb les estadístiques vinculades a l’economia, el sector bancari, els esports o l’educació, mitjançant dos blocs temàtics que han servit per descobrir l’anàlisi de producció de les dades oficials i l’aplicació de les estadístiques a diferents camps professionals.

En aquest sentit, la presidenta de la SAC, Àngels Mach, ha recalcat la importància de les jornades d’enguany, atès que “moltes vegades per sortir fora a fer convenis necessiten dades que provenen d’aquest tipus d’estudis”. Mach també ha posat en relleu l’ampli ventall de disciplines que s’han donat cita aquest divendres a la tarda a la Llacuna, per tal de “disposar d’una visió més completa de l’aplicació i rellevància de l’ús de les estadístiques”.

L’any 2013 s’aprovava la Llei de la funció de l’estadística pública, tot i que no serà fins al setembre d’aquest any, quan s’aprovi el pla d’estadística 2017-2020, per tal d’abastir el país de dades oficials pel que fa a diversos àmbits. Per aquest motiu, les jornades organitzades per la SAC han comptat amb la col·laboració del departament d’Estadística i, precisament, el coordinador del departament, Enric Ripoll, ha estat l’encarregat d’obrir el cicle de ponències, amb la conferència ‘La planificació de l’estadística pública andorrana’, en la qual ha remarcat les prioritats del Principat pel que fa a les dades oficials.

“Es necessita cada cop conèixer més i millor la situació de l’economia”. Amb aquestes paraules, Ripoll definia les línies mestres del pròxim pla que s’aprovarà al setembre, atès que “avui l’usuari no només vol conèixer les dades de l’IPC, sinó volen saber la fiabilitat i com extreiem les dades”.

L’esdeveniment, que ha comptat amb el suport del Govern, finalitzarà aquest divendres a les nou del vespre, amb la conferència ‘Analytics in action’ de l’Information Management Pre Sales, SAS Institute Barcelona.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada