El  consell de ministres ha aprovat aquest dimecres l’autorització temporal per tal d’importar 10.000 tones de residus municipals de la Cerdanya, tal com estableix el conveni signat al gener amb l’Agència de Residus de Catalunya. Amb aquest darrer pas, el trasllat de deixalles provinents de l’abocador de Bellver de Cerdanya s’iniciarà en els propers dies. El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha assegurat que aquests residus permetran una millor gestió del Centre de Tractament de Residus (CTRASA), ja que podrà funcionar amb uns nivells de residus més òptims, i que suposarà un increment de la producció energètica de la planta, de prop del 30%.

L’autorització de la importació de residus de la Cerdanya, aprovada aquest dimecres pel consell de ministres, és el darrer pas per poder iniciar el seu trasllat, que té com a objectiu la valorització energètica al Centre de Tractament de Residus, que s’iniciarà en els propers dies. El trasllat dels residus es farà de manera equitativa entre transportistes autoritzats de Catalunya i d’Andorra i s’haurà d’aturar en els períodes de parada tècnica de la instal·lació.

L’autorització es fa de manera temporal per un termini d’un any, i s’estableix que s’importaran residus municipals no perillosos procedents d’un tractament mecànic de trituració. La quantitat establerta per a importació és de 10.000 tones i, tal com ha explicat el ministre portaveu, Jordi Cinca, la xifra continua sent sensiblement inferior a les 70.000 tones que exporta Andorra a Catalunya anualment, sense tenir en compte les pedres i el material terri.

Per tal de poder aprovar l’autorització, el consell de ministres ha aprovat ampliar els codis de residus autoritzats per tractar al Centre de Tractament de Residus, afegint un nou codi que correspon a residus municipals no perillosos pretractats que es volen valoritzar energèticament. CTRASA va sol·licitar aquesta ampliació indicant que no suposa cap modificació del procés, de la seva capacitat de tractament ni del funcionament general de la instal·lació.

La importació de residus provinents de la Cerdanya suposarà una millora de la gestió dels residus que respon al principi de proximitat i també a la jerarquia de gestió, que té com a prioritat evitar l’eliminació en abocadors. Així, donarà resposta a la situació de saturació de l’abocador comarcal i suposarà un benefici global per al medi ambient i la salut humana. A més, permetrà un augment de la producció d’energia del Centre de Tractament de Residus, cosa que n’optimitzarà el seu funcionament, tal com ha destacat Cinca. A més, es disposa d’informes que demostren que l’augment dels residus tractats a Andorra no suposarà un perjudici per al medi ambient.

A més, permetrà incrementar la producció d’energia de la planta a través de la valorització energètica dels residus. Durant el 2016, CTRASA va injectar a la xarxa de distribució de FEDA 14,16 GWh, que representa un 2,4% del consum anual d’electricitat del país, i s’estima que amb el tractament d’aquests residus provinents de Catalunya es pugui incrementar uns 4 GWh, que equival al consum d’unes 800 llars.

ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada