La història a través de les miniatures del David Mas al Centre Cultural de Sant Julià de Lòria

El proppassat dia 7 d’octubre es va presentar una interessant exposició de miniatures que ha recreat el també historiador David Mas. La mostra que s’exhibeix al Centre Cultural i de Congressos Lauredià, a la Plaça de la Germandat de Sant Julià de Lòria, encara es podrà visitar fins al proper divendres 24 d’octubre.

Les peces en format miniatura molt semblant a les col·leccions d’antics soldats de plom, ens translladen a cada un dels moments històrics que han marcat l’evolució política i social dels països, a través dels respectius conflictes bèl·lics.

La mostra  presentada en diferents vitrines classificades en un ordre cronòlogic, aplega més de 50 elements en miniatura d’una sèrie de figures hàbilment pintades en acrílic. 

Sorprèn la fidelitat dels diferents colors dels uniformes dels diversos exèrcits que amb aquest recorregut per la història, ens situen en altres temps mitjançant una fórmula didàctica que ens aporta molta informació.

Les figures en miniatura van des d’un Hoplita d’Espanya de la Segona Guerra Mèdica que pertany al Pas de les Termòfiles al 480 aC, i d’altres figuretes que corresponen als Guerrers Gals de la Segona Guerra Púnica (Pas dels Alps del 218 aC).També hi ha un soldat macedoni de l’exèrcit d’Alexandre el Gran (334 aC). Com a més antic hi ha un guerrer celta Halltaf (500 aC) corresponent a la Batalla de Grànico

S’hi pot admirar la representació d’un Legionari romà de la Dacia (106 dC), així com una “Catapulta del Setge de Jerusalem” (125 dC). Hi ha també un Centurió romà de la Tràcia (Imperi romà s. II).

En una altra línia descobrim un “Scriptorium benedictí” representant el monestir de Poblet al segle XIII.

david mas

També del segle XIII hi ha la representació en miniatura del Príncep Nevsky a la Batalla del Llac Peipus (1242) així com un Cavaller italià de Pàdua (1300). Del segle XIV hi ha un Guerrer Samurai del període Nambokucho i més tardà hi ha el Vell Samurai “Yahei Horibe” (Els quaranta-set ronin, 1702).

S’hi destaca un timbaler francès del Regiment Guyenne de la Guerra dels 7 anys (1756-1763) i un “Oficial d’Hussards francès  que correspon a la Guerra de la Indepèndencia Americana del 1778. A més a més trobem un Cavaller francès muntat al el seu cavall i que pertany a la “Maison du Roi” (Versalles 1740).

S’inclou la miniatura de Napoleó I (1769 – 1821) en la reproducció d’una imatge datada a París el 1809. Napoleó Primer va ser copríncep d’Andorra des de l’any 1806 al 1814.

De la Batalla de Waterloo (1815) hi ha diferents elements representatius com la “Royal Horse Artillery” i diferents exèrcits implicats en el conflicte.

També s’hi representa la Guàrdia Imperial francesa i els Hussards anglesos.  

Hi ha un soldat de la Primera Guerra Carlina (1833-1839) i un Caporal confederat de la Batalla de Bell Run (1861).

De la Guerra del Sudan s’hi inclou a la mostra un “Camell Corp anglès” que pertany a l’any 1885 (Jartum),  a part d’un soldat anglès del 17è Llancers de la Guerra de Crimea (Batalla de Balaclava 1854)

Del 1879 trobem una “Oficial anglès” a la Guerra Zulú (Rorke’s Drift).

És interessant constatar que l’autor complementa la seva narrativa històrica en miniatura  amb elements que implliquen  la Torre d’un submarí alemany de la Segona Guerra Mundial (Batalla de l’Atlàntic del 1942). També s’inclou el Tank anglès MARK IV Male (Primera Guerra Mundial) i el Tank alemany Sturmpanzerwagen A7V (Batalla de Saint Quentin del 1918).

Un contrast de diferents conflictes bèl·lics i exèrcits, on fins i tot hi podem admirar  un soldat “Esquiador alpí alemany” de la Segona Guerra i ubicat als Carpats l’any 1942, així com un soldat alemany de l’Africa Korps (Tobruk 1941).

Per altra banda l’autor s’ha permès algunes llicències en incloure els personatges de Terminator I i Terminator II, amb moto inclosa (Judgement Day),  així com d’El senyor dels Anells: “Las dos torres”, unes reproduccions  ubicades també cronològicament al segle XX i XXI respectivamen

Finalment,  i per als qui no coneixen l’autor, s’ha de dir que el seu currículum és d’un veritable estudiós de la història ja que és autor de diversos llibres entre ells:  “Els oficis artesanals d’Andorra” . A part ha realitzat nombrosos i acurats treballs sobre: “ l’Evolució de l’habitatge andorrà des del segle XVI al XIX”, “El contex històric del Manual Digest”,”Fhasa i l’arquitectura del granit”, “El patrimoni cultural de la Vall del Madriu”, “Les tradicions andorranes i la seva conservació”, “L’adquisició de la Casa de la Vall pel Consell de la Terra”,”El roc de les Bruixes: noves aportacions als gravats rupestres d’Andorra”,”Els camins perduts: l’antic camí ral i els ramals principals, etc.

També ha publlicat en francès: “Des maisons de traditions”, “Le temps de fêtes”, “Des grafits médiévaux”, etc.

Habitualment col·labora en diverses publicacions andorranes, on destaca la seva aportació a “Papers de Recerca Històrica”.

Conclouré dient, que aquesta exposició del David Mas és de visita recomanada per un doble motiu: l’originalitat de les seves miniatures que ens aporten un passeig pel passat mundial, i d’altra banda, ens incita a reflexionar i valorar la importància de la independència d’Andorra com a país neutral.

TOTES LES NOTÍCIES