La grip ha arribat, aquest any, entre una setmana i quinze dies abans de l’habitual, segons ha informat el director assistencial del SAAS, Francesc Aroles. Normalment la malaltia, que existeix durant tot l’any, comença a finals de gener i té el seu brot sobre la primera setmana de febrer. Enguany, però, la tercera setmana de l’any ja ha tingut un pic, amb 47 casos detectats, i Aroles espera que aquesta setmana ‘comenci a rebrotar’. De fet, a data 19 de gener s’havien detectat un total de 87 casos, el que representa una taxa d’incidència acumulada de 112,72 casos per cada 100.000 habitants, i per tant ja es pot considerar epidèmia. Pel que fa a la gravetat dels casos detectats, el director considera que, de moment, són similars als altres anys, i assegura que no s’ha detectat cap cas de l’anomenada grip A.

El director assistencial del SAAS, Francesc Aroles, ha explicat que aquest any la grip s’ha avançat entre una setmana i quinze dies. La majoria de casos es tracten a l’assistència primària, però també n’hi ha més greus que s’atenen a urgències. Segons les dades del Ministeri de Salut, des del 30 de setembre del 2013 fins el 19 de gener del 2014 s’han notificat un total de 87 casos. Aquesta xifra representa una taxa d’incidència acumulada de 112,72 casos per cada 100.000 habitants, el que es considera principi d’epidèmia.

Pel que fa al servei d’urgències, que atén els casos més greus de grip, des del mes de desembre n’ha atès un total de 32, dels quals només quatre han requerit hospitalització, per estar relacionats també amb d’altres malalties.

El director assistencial del SAAS explica que malgrat que el virus s’hagi avançat i tot i que la vacuna que s’ha repartit aquest any ja estava preparada per a un virus ‘més virulent’, de moment no s’ha detectat que els casos siguin més greus. Sí que ha reconegut que les properes setmanes s’espera un brot més important i que augmenti el nombre d’afectats. De fet, a l’hospital hi ha un excedent de llits i mentre la setmana passada estaven al 75% d’ocupació a causa de les malalties estacionals, aquesta setmana s’ha incrementat al 90%.

Pel que fa al virus de la grip H1N1, l’anomenada grip A, tot i que a Espanya se n’hagin detectat alguns casos, a Andorra de moment no se n’han trobat. Tot i així, Aroles explica que les anàlisis dels virus triguen uns dies, i per tant pot ser que es detecti el mes vinent.

Per evitar el contagi i tractar la malaltia, el metge recorda que la via de transmissió és l’aire i el contacte, i per això recomana la prevenció amb desinfecció, estossegar tapant-se amb el colze en lloc de la mà, i sobretot la vacunació per als grups de risc.

Un cop es té la grip acostuma a durar entre cinc i set dies, i en diversos casos s’han de donar baixes d’entre tres i set dies, i els tractaments són només simptomàtics, per reduir el símptomes de la malaltia però no per curar-la. Aroles explica que ‘la grip s’ha de passar, no hi ha res que la curi amb dues pastilles’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada