“La meva intenció era fer una fita, embolcallant-la amb ferro per protegir-la de les condicions inhòspites del Comapedrosa, i que les pedres fossin viatgeres, que transmetessin el viatge des de les tarteres fins al mar”. Aquesta és la descripció que l’artista Joan Canal fa de la seva obra La gran fita.  Canal ha explicat que des de petit pujava al Comapedrosa i per a ell és una gran satisfacció que la seva obra coroni el cim.

L’escultura La gran fita va ser la seleccionada pel jurat, format per quatre membres del comú, dos representants del comitè consultiu del parc, un representant de l’òrgan gestor del parc, la directora de la Capsa, representants d’Acelma, l’Associació de Gent Gran, Andorra Turisme i el departament de Patrimoni Cultural. “Moltes sensibilitats diferents per escollir el millor projecte de la forma més justa i objectiva possible”, ha assegurat la consellera Jael Pozo, que afirma que l’escultura de Canal és “una obra molt senzilla però que ho diu tot, recull les sensacions del muntanyenc que arriba al cim”.

El concurs es va convocar per donar un valor afegit al cim més alt del país. “A partir de finals de setembre, quan s’instal·li l’obra, segur que veurem a les xarxes moltes fotos i molts selfies dels excursionistes amb el nou símbol del Comapedrosa”, ha afirmat el cònsol major, David Baró, que ha afegit que “el pic més alt del país es mereixia estar coronat per una obra d’art perquè l’excursionista que ha fet l’esforç d’arribar-hi es trobi una recompensa”. De fet, pujar al Comapedrosa ja és tota una fita, com expressaven els organitzadors.

La dotació del premi és de 3.000 euros. Andorra Turisme ha aportat 2.000 euros al projecte, ja que ha entès que la nova escultura aportarà un atractiu turístic al país. I l’Associació de Pagesos i Ramaders ha contribuït amb 1.000 euros. El president de l’entitat, Xavier  Coma, assegura que des del principi van veure que volien participar en el projecte. “És un homenatge a tot el que ens aporta la muntanya ja que per a nosaltres el Comapedrosa representa a totes les muntanyes del país.

 

Ferro i pedra

Un dels elements que va tenir en compte a l’hora de triar la peça guanyadora van ser els materials utilitzats, la pedra i el ferro, que s’adeqüen a l’entorn i a més garanteixen una durabilitat en el temps. També es van tenir en compte altres criteris, com la qualitat artística i el concepte de l’obra, la representativitat del parc natural i el pressupost de la seva execució.

La gran fita està formada per tres pedres viatgeres.  “La inspiració la vaig trobar en una gran pedra d’unes cent  tones que sempre he vist des de petit al riu. Amb el pas dels anys aquesta gran pedra s’ha desplaçat un centenar de metres”, explica l’artista, que afegeix que “durant el recorregut, les pedres es comencen a arrodonir i a fer-se planes. És un llarg viatge des del cim fins al mar, el que explicarà la fita del Comapedrosa”. En el suport de ferro s’hi gravarà el nom del Comapedrosa i l’alçada, 2.942 metres, perquè les dades quedin registrades en les imatges dels excursionistes.

L’obra definitiva estarà enllestida al finals de setembre. La idea és inaugurar-la coincidint amb la primera ascensió documentada  al cim del Comapedrosa, el 22 de setembre del 1858. L’escultura estarà al mig d’una taula d’orientació panoràmica que mostrarà als excursionistes tot l’entorn del cim més alt d’Andorra.

Tant l’obra guanyadora com les maquetes dels altres artistes que es van presentar al concurs es poden veure a l’Oficina de Turisme de la Massana fins a finals de setembre. D’aquesta manera el Comú de la Massana vol fer un reconeixement a la gran feina que han realitzat els artistes, treballant en el concepte de l’obra i l’adequació al seu entorn. Pozo ha destacat la gran qualitat de les obres presentades, tant a nivell artístic com pel que simbolitzen, ja que totes han tingut en compte el seu emplaçament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada