La Gimnastrada ret homenatge als esportistes que han participat al Campionat d’Europa

El passat dissabte va tenir lloc al Recinte Poliesportiu d’Andorra, la Gimnastrada, el que podríem dir el festival de fi de curs de les activitats esportives que comprenen la gimàstica artística i la rítmica de tots els clubs del país . Hi van participar més de 300 esportistes i va assistir el president del Comitè Olímpic Andorrà Sr. Jaume Martí Mandicó i el Sr. J. Cerqueda , així com la presidenta de la Federació de Gimnàstica, Eva Rodriguez, que entre altres coses va dir que la Gimnastrada permet als esportistes alliberar-se de la pressió de la competició per gaudir de l’exhibició, en un entorn molt més relaxat, amb l’al·licient afegit de la presència dels seus familiars i amics.

La gimàstica artística va néixer fa 125 anys independitzant-se de la gimnàstica que feien els grecs i que té el seu origen en les primers Jocs Olímpics de la història, l’any 776 AdC . Es van celebrar a la ciutat grega d’Olímpia al santuari del Deu Zeus. En aquella època hi van participar els habitants de totes les “polis” gregues excepte els esclaus. A part de les competicions atlètiques als Jocs Olímpicsa es rendia homenatge als Deus més importants d’aquella època. (Segle I AdC) .

Al segle XIX en l’edat moderna, l’any 1896 es van recuperar els Jocs Olímpics, per part de l’historiador francès, Pierre de Coubertin (1863 – 1937), i es van celebrar a Atenes al mateix indret on s’hi va incloure la tradició del foc sagrat de la flama olímpica que es mantenia encesa durant tots els Jocs i que segons els grecs, Prometeu hauria pres a Zeus. En una altra línia, Coubertin, va manifestar que “no importa guanyar sinó, que, el més important és participar”. Alhora el també prestigiós pedagoc, destacava la importància de l’olimpisme, així com el valor de l’esport per a propiciar una bona integració sociocultural entre els diferents pobles del món, seguin la doctrina emprada al seu dia pels grecs, que fins i tot deixaven totes les seves activitats per concentrar-se en la competició esportiva. 

La gimnàstica artística és considerada una disciplina olímpica i el seu objectiu és la coordinació, l’equilibri, la força, la resistència i l’elasticitat mentre complementa el desenvolupament psicomotriu dels seus practicants.

Quant a la gimnàstica rítmica, va néixer molt més tard a la dècada del 1950 i no va ser fins a l’any 1984 que va entrar a formar part de les disciplines olímpiques en la modalitat individual. En la competició per conjunts no va ser admesa al programa olímpic fins a les Olímpíades d’Atlanta l’any 1996 i només en l’apartat femení. Encara que actualment en aquesta disciplina, Àsia, accepta esportistes masculins.

La gimnàstica rítmica combina exercicis de ballet, gimnàstica i dansa i alhora s’empren diversos elements com la corda, els cèrcols, la pilota, les maces i les cintes. Implica exercicis més suaus i alhora s’és menys exigent en les valoracions, que la gimnàstica artística, que, per altra banda requereix un altre estil de preparació. La rítmica s’acompanya de música i coreografies diverses que l’han popularitzat, com un esport típicament femení.

 La Gimnastrada 2014 del Principat d’Andorra aquest any s’ha basat en el “leiv motiv” de “Les Tribus urbanes” . Hi van participar tots els clubs del Principat en les dues diciplines esmentades, Gimnastica artística i Gimnàstica rítmica, en el següent ordre cronològic:

Club Heura del la Massana, que habillats a l’estil rocker, va interpretar la seva mostra fins i tot al ritme de la música “Satisfaction” dels Beatles.

Van seguir els clubs de rítmica d’Ordino i la Massana respectivament i amb una estètica “gótica” van fer una interpretació molt original.

Seguidament, la secció de gimnàstica de la Gent Gran d’Andorra la Vella, amb vestuari “hippy” va fer la seva intervenció amb un bon nivell tot i les seves edats respectives.

Després els components de gimnàstica artística d’Encamp representant la comunitat dels “Rastafaris” (rastes) van fer els seus exercicis al ritme de musiques, que van incloure interpretacions de “Bob Marley” ( 1945 – 1981) guitarrista de bandes d’Ska, reggae i rocksteady, etc. en la mateixa línia de les tribus urbanes que el van acollir.    

A continuació el grup d’artística dels Serradells van ser el grup de “Frikis” i van actuar al ritme de “Doraimon”. També hi va participar el grup de rítmica dels Serradells i l’Associació Esportiva d’Encamp.

gimnastrada

Tornant a la gimnàstica rítimica van actuar els components del club de rítmica de Sant Julia de Lòria que amb el nom “d’Skaters” van fer la seva exhibició esportiva, també seguint el “leiv motiv” de les Tribus Urbanes, un recurs multicolor que tothom va aplaudir.

 Finalment, es va fer un reconeixement a diversos esportistes que aquest any han assolit pòdium en les diferents competicions.

En primer lloc es va felicitar la Judith Flinch, Jessica Pereira i Andrea Ramos per la seva bona puntuació al Campionat d’Europa celebrat recentment. En el campionat per conjunts, ambdues juntament amb Carla Puig, Paula Talarn i Miriam Sànchez, van ser les primeres classificades al Català junior de rítmica de la Copa Catalunya.

També van destacar a Joan Prat i Valenti Hoxka que va ser 2on. al Campionat de Gimàstica Artística també de Catalunya.

 En acabar, tots els participants de tots els clubs van rebre el diploma del Comitè Olímpic Andorrà, així com una camiseta amb el seu anagrama corresponent. La vetllada esportiva va aplegar, més de 1500 persones que van aplaudir els esportistes de totes les edats i en les seves diverses coreografies gimnàstiques.

TOTES LES NOTÍCIES