La gestió de la Covid-19 al Principat ha permès evitar 150 morts per la malaltia

L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell
L’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Foto: Fòrum.ad

La taxa de mortalitat de la unitat de cures intensives durant la pandèmia va ser d’un 23% i als centres sociosanitaris, d’un 14. Són xifres molt inferiors a les dels països de l’entorn, sobretot, gràcies a l’increment dels recursos sanitaris. De fet, el SAAS calcula que la gestió que es va fer de la pandèmia va permetre salvar 150 vides.

La letalitat davant la Covid-19 a Andorra ha estat la meitat que als països de l’entorn. Així es desprèn de la memòria del SAAS, on es destaca que la gestió sanitària al Principat ha permès evitar 150 morts per la malaltia.

Una de les peces clau ha estat la disponibilitat de llits i recursos a la unitat de cures intensives, on es van arribar a ingressar 77 pacients i es va registrar una taxa de mortalitat inferior al 25%.

Ja abans de la pandèmia, aquesta àrea comptava amb 15 llits per cada 100.000 habitants. Una capacitat que va augmentar-se fins a un màxim de 38 llits per 100.000 habitants preparats en cas de necessitat des dels primers mesos del començament de la pandèmia.

A més, es va reorganitzar la residència el CEDRE per donar resposta a positius geriàtrics. Un fet que va permetre reduir la mortalitat en centres sociosanitaris fins a un 14%, a diferència dels països de l’entorn, que la situen entre un 30 i un 35%.

Pel que fa als professionals, l’informe assenyala que un 50% de la plantilla va patir la malaltia i que, a més, s’han vist sotmesos a una sobrecàrrega de feina i a una pressió emocional com mai havien viscut.

Comparat amb els darrers anys, en què es van aturar altres intervencions del SAAS, el 2021 mostra una recuperació de les altes hospitalàries, les intervencions quirúrgiques, les consultes externes i les visites d’atenció primària. De fet, totes s’han incrementat.

TOTES LES NOTÍCIES