Totes les persones grans que siguin beneficiàries d’una pensió de solidaritat tindran, automàticament, el cent per cent de cobertura de la CASS. Actualment, ja hi ha col·lectius que reben aquesta prestació, però el consell de ministres ha aprovat aquest dimecres, a proposta del ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, que totes les pensions de solidaritat per a la gent gran obtinguin per defecte la totalitat de la cobertura econòmica de la CASS. El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha matisat que ha estat una petició reiterada de la Federació de la Gent Gran d’Andorra, a la qual se li ha donat resposta.

De fet, és un dels compromisos recollits en el pla integral d’accions per millorar el benestar i la qualitat de vida de la gent gran ‘Tu ets important’, que preveu incloure totes les persones beneficiàries de la pensió de solidaritat per a la gent gran com a beneficiàries del reemborsament del cent per cent de les tarifes de responsabilitat de la CASS.

Així, des que la mesura entri en vigor, quan Afers Socials assigni una pensió de solidaritat, automàticament tramitarà la cobertura total de la seguretat social, sense que la beneficiària hagi de fer cap tràmit ni esperar mesos des del moment en què comenci a cobrar aquest tipus de pensió.

Una pensió de solidaritat és la que complementa la pensió que cobra una persona, ja sigui de jubilació o discapacitat, entre altres, fins a arribar al salari mínim interprofessional. La gent gran que ja en cobra una però que no té la cobertura total de la CASS també es beneficiarà de la mesura, una gestió que farà directament el departament d’Afers Socials.

Estudi actuarial de les pensions

D’altra banda, la CASS ha licitat un concurs públic internacional, que s’ha publicat al BOPA d’aquest dimecres, per a la contractació d’un estudi actuarial del sistema de pensions andorrà. El ministre portaveu ha considerat que aquests estudis s’han de fer periòdicament per conèixer l’evolució demogràfica i preveure les necessitats de pensions a mig i llarg termini. De fet, si la CASS adverteix que la guardiola de les pensions perilla en els pròxims anys és perquè els càlculs s’havien basat en els estudis actuarials de l’any 1968, i no s’havien actualitzat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada