El representant dels jubilats al Consell d’Administració de la CASS, Lluís Samper, ha alertat aquest dijous que amb la reforma de la Llei de la CASS les pensions futures seran més precàries, perquè el nou text proposa que es calculin amb un factor de sostenibilitat, cosa que voldrà dir que es revisaran en funció del PIB i de les finances de l’Estat, i perquè els sous són cada cop més baixos i els punts més cars. Samper, que ha exposat les principals preocupacions que ha recollit del col·lectiu durant la celebració del Dia Internacional de la Gent Gran, també considera que amb la nova llei ‘s’ataquen els efectes però no les causes’, per la qual cosa caldria apujar les cotitzacions. De la seva banda, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, ha volgut deixar clar que amb la reforma ‘s’ha fet el que pensem que s’ha de fer’ i que en la qüestió de les pensions s’han de tenir en compte molts factors, començant per la vida laboral de les persones.

La celebració del Dia Internacional de la Gent Gran, aquest dijous al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, ha servit per nomenar president en funcions de la Federació d’Associacions de la Gent Gran al president de l’associació de la capital, Josep Visa. Visa ha volgut deixar clar que assumeix el càrrec de manera provisional però que ‘no llençarà la tovallola’ i que seguirà defensant els interessos del col·lectiu. L’acte ha comptat amb la presència d’uns 400 padrins de totes les parròquies.

De la seva banda, el representant dels jubilats a la CASS, Lluís Samper, ha donat a conèixer als presents els canvis que incorpora la reforma de la Llei de la CASS, destacant com a trets positius que l’Estat garantirà els dèficits de les dues branques, i que es continua mantenint la pensió de solidaritat. A principis d’octubre està previst que el col·lectiu de la gent gran pugui presentar els seus suggeriments davant de la Comissió Legislativa de Sanitat.

En canvi, Samper ha criticat que amb el nou factor de sostenibilitat es corre el risc que les pensions es vegin minvades en un futur, tenint en compte a més que s’exigiran 15 anys de cotització i no 10 com fins ara, i que els punts són cada cop més cars i en canvi els sous cada cop més baixos. Segons Samper, això anirà empobrint les pensions, i ‘ens abocarà a tenir estalvis i fer pensions privades’, cosa difícil tenint en compte que el 65% dels jubilats actuals viuen només de les pensions. Pel que fa al nou càlcul basat en el factor de sostenibilitat, Samper creu que pot suposar que les pensions es congelin durant uns anys.

A més, Samper també ha reclamat que es limiti la concurrència de pensions i que es fixin topalls màxims, i ha lamentat que la reforma ataqui els efectes però no en les causes, perquè considera que si la gent viu més anys, per lògica s’haurien d’apujar les pensions. Com a mesura transitòria veu bé que no s’apugin, però no com a mesura definitiva, perquè això provocarà que les pensions siguin més precàries.

D’altra banda, el col·lectiu de la gent gran també reclama que es retornin les cotitzacions en cas de mort prematura, que hi hagi pensions de viduïtat per a menors de 55 anys, i que els jubilats tinguin l’ajuda a l’enterrament.

De la seva banda, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, ha demanat al col·lectiu de la gent gran la seva participació a través dels seus representants en les decisions que s’han de prendre, i ha defensat la reforma de la CASS, assegurant que ‘s’ha fet el que pensem que s’ha de fer’, i en favor de la qualitat de vida de la gent gran. Pel que fa al factor de solidaritat, Rodríguez ha reconegut que serà cada Govern el que tingui la potestat de revisar les pensions en els pressupostos de cada any, però ha donat a entendre que això no significarà forçosament que vagin a la baixa, sinó que la pensió que rebi cadascú dependrà de molts factors, entre ells de la vida laboral de cada assalariat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada