El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha tornat a activar aquest dissabte l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica per partícules a tot Catalunya. En les darreres hores, una nova massa d’aire càlid ha agreujat la intrusió de pols africana instal·lada al país des del dia 24 de juny i ha fet augmentar els nivells de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en l’aire que respirem. Les previsions indiquen que es mantindrà la situació atmosfèrica estable, situació que dificultarà la dispersió de contaminants.
L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental. L’avís preventiu comporta:
 • Indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat;
 • Informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat;
 • Notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos;
 • Recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.
Seguiment continu
Ahir divendres es van produir dues superacions del valor límit diari –50 micrograms per metre cúbic– per a les PM10 en dos punts de mesurament, Manresa i Juneda, i no es descarta que avui se’n donin de noves.
La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment diari exhaustiu dels nivells i valorarà si cal activar un episodi de contaminació per partícules –que no comporta restriccions de vehicles–, o bé desactivar l’avís preventiu. L’estat de l’avís i els nivells de les estacions s’actualitzen constantment al web airenet.gencat.cat i a l’aplicació mòbil Aire.Cat.
També està actiu un avís preventiu per possibilitat de superació del llindar d’informació (>180 µg/m3 horari)  d’ozó troposfèric (O3) a les zones de qualitat de l’aire de la Plana de Vic (ZQA 6) i de les Comarques de Girona (ZQA 8).
Recomanacions per reduir la contaminació
 
La Generalitat recomana a la ciutadania:
 • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit;
 • Utilitzar el transport públic;
 • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat;
 • Utilitzar el cotxe compartit;
 • Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.);
 • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes;
 • Optimitzar la climatització de les llars.
 Al Canal Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya es detallen les principals mesures i recomanacions que cal adoptar per reduir l’exposició a la contaminació atmosfèrica i els riscos que comporta per a la salut la mala qualitat de l’aire.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada