La directora general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Esther Peña, va presidir la setmana passada el Comitè de Selecció de grups d’acció local (GAL) i estratègies de desenvolupament local, que és l’òrgan responsable de la selecció dels  grups Leader que aplicaran el desenvolupament local participatiu Leader, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020. També formen part del Comitè de Selecció representants del Departament de Governació i Relacions Institucionals, del Departament d’Economia i Coneixement i de les direccions generals de Pesca i Afers Marítims  i de Desenvolupament Rural del Departament.
 
Tal com establia la convocatòria per a la selecció de grups d’acció local i estratègies de desenvolupament rural, Ordre AAM/387/2014, per a l’aplicació a Catalunya del desenvolupament local participatiu en el marc del PDR 2014-2020, el procés de selecció dels GAL tindria lloc en dues fases: en la primera es va  realitzar la selecció provisional dels GAL presentats a la convocatòria i en la segona, els GAL preseleccionats van presentar les seves estratègies de desenvolupament local, que van ser seleccionades pel Comitè, el 22 de juliol passat.
 
Les estratègies de desenvolupament local que han presentat els 11 GAL inclouen els objectius de cada estratègia i com es preveu assolir-los, els agents que han participat en l’elaboració de l’estratègia, una descripció de la zona d’actuació i dels recursos, les línies d’actuació i els criteris de selecció de projectes, entre d’altres. També han acreditat la participació dels agents públics i privats del territori en l’elaboració de l’estratègia, i promouen, com a elements transversals, la innovació, la millora del medi ambient i la mitigació del canvi climàtic.
 
Prèviament a aquesta selecció de GAL, el Departament ha definit l’àmbit territorial d’aplicació del Leader, d’acord amb criteris demogràfics, d’envelliment i gènere de la població, de població aturada i dependència de l’agricultura. S’ha validat mitjançant un procés de participació pública, que ha permès  incorporacions tan significatives com la Vall d´Aran, la Cerdanya gironina, o municipis costaners del Baix Ebre i del Montsià, en total 66 nous municipis a l’àmbit territorial Leader, que representa actualment el 73,24% del territori català.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada