La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha solemnitzat aquest dijous l’aposta de la Generalitat per liderar la candidatura Pirineus-Barcelona per organitzar els Jocs Olímpics d’Hivern l’any 2030. Artadi ha presidit l’acte de presentació de la temporada d’esports d’hivern 2018-2019, que s’ha dut a terme a l’INEFC de Barcelona i al qual també hi han participat, entre d’altres, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras.

En el seu parlament, Artadi va recordar que “el Pirineu s’ha convertit els darrers anys en una creixent atracció de visitants de qualitat i d’oferta turística”. Per això, la consellera creu que actualment ja hi ha “unes estacions d’esquí que estan preparades per acollir grans competicions i que, a més a més, els usuaris ja les situen entre les millors d’Europa”. Artadi ha destacat que aquest fet es produeix en un moment on “els valors i les prioritats de la gent han canviat” i afirma que “és el moment que hi hagi tota una revolució al Pirineu i tot un projecte de futur, i que es pugui dir amb força que Pirineus és futur”. En aquest sentit, conclou que els Jocs Olímpics poden ser “el catalitzador” d’aquest canvi.

En l’àmbit purament turístic, Elsa Artadi va esmentar que “les darreres dades mostren que les úniques tres marques turístiques del nostre país que pugen amb força són Lleida, Pirineu i Val d’Aran”. I ha relacionat aquest fet amb el model turístic català que “va cap a la descentralització, la desestacionalització, el turisme de qualitat i cap a nous mercats”. I va destacar que des del Govern de Catalunya estan “fermament compromesos amb aquesta obligació, amb tot el país, que les oportunitats siguin a tot arreu”, perquè “no té cap sentit estar pensant només en Barcelona o les platges com a destinació turística o projecte de dinamització de l’economia”.

La portaveu del Govern va desitjar que la temporada d’hivern 2018-2019 sigui tan bona com aquest inici perquè “és generació d’activitat econòmica i de llocs de treball”. I va acabar agraint a les entitats, als clubs, als centres excursionistes, a la Federació Catalana d’Esports d’Hivern i als esportistes la seva gran feina de promoció dels Pirineus i dels esports de neu i de gel.

De la seva part, Damià Calvet va posar en valor l’impacte econòmic que té l’esquí en les comarques de muntanya, alhora que encoratja el sector a buscar activitats alternatives que garanteixin la presència de visitants a les estacions tot l’any i no només a l’hiverm. Pel que fa als Jocs, el conseller de Territori es mostra convençut que “entre tots bastirem una candidatura potent que reforci les nostres virtuts, que faci créixer les comarques de muntanya, que doni oportunitats a la gent i a les empreses; tot plegat des del respecte per l’entorn i sent conscients que el canvi climàtic ja provoca alteracions arreu, també a les estacions d’esquí”.

Finalment, Gerard Figueras va detallar que, en la reunió prèvia de la Taula de Treball Permanent Pirineus-Barcelona, s’ha anunciat que “es posarà en marxar l’oficina olímpica del projecte Pirineus-Barcelona per als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern de l’any 2030”. A més a més, s’ha determinat que la direcció de l’oficina recaurà en la Comissió Delegada, integrada per membres de la Taula, i que els treballs tècnics els farà l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat, que actualment gestiona les estacions de La Molina, Port Ainé, Espot, Vall de Núria i Vallter 2000.

la Seu d’Urgell, tant l’alcalde urgellenc, Albert Batalla (PDeCAT) com el portaveu de Compromís i diputat del PSC al Parlament, Òscar Ordeig, han mostrat públicament el seu suport a la candidatura olímpica. En canvi, el representant de la CUP, Pau Lozano, s’hi ha pronunciat en contra. De la seva part, el grup d’ERC preveu pronunciar-s’hi després de les reunions comarcals que mantindran els propers dies amb la militància del Pirineu, segons ha explicat aquest dijous mateix el seu portaveu i també diputat al Parlament, Francesc Viaplana.

Reforçar la base

A la presentació de la temporada també hi va intervenir el president de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, Òscar Cruz, que va reivindicar la necessitat de potenciar la base dels esports d’hivern per tal que, si s’arriba a organitzar els Jocs del 2030, hi hagi esportistes catalans amb opcions de fer bons resultats. Cruz apunta que per fer-ho possible calen “infraestructures, recursos i un programa esportiu sòlid que il·lusioni als més joves”.

La Federació situa en aquesta línia el programa Esport Blanc Escolar, que facilita que els escolars d’arreu del Pirineu puguin gaudir de l’esquí alpí, el nòrdic i el surf de neu. Aquesta temporada passada hi van participar més de 4.000 infants de les comarques de muntanya i, pel que fa a l’Alt Urgell, actualment ja hi prenen part totes les escoles públiques de la comarca. A la presentació d’aquest dijous també hi va assistir el president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner, juntament amb representants d’estacions i clubs d’esquí del Pirineu i dels equips catalans de competició.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada