La Generalitat confina Lleida i els municipis del Baix Segre

Hospital Arnau de Vilanova
Hospital Arnau de Vilanova

El conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han anunciat aquesta tarda noves mesures que afectaran a la comarca del Segrià i que han estat aprovades avui pel Procicat.  El titular d’Interior ha explicat els principals punts de la resolució afirmant que “a partir de les 00.00 d’aquest dilluns 13 de juliol queda prohibida tota entrada i sortida als municipis de Lleida ciutat, Alcarràs, Aitona, La Granja d’Escarp, Massalcoreig, Seròs, Soses i Torres de Segre; i les entitats municipals descentralitzades de Sucs i Raimat”.

El conseller ha matisat que aquesta prohibició no afecta “als desplaçaments per motius laborals per raó de serveis considerats essencials així com la seguretat i les emergències, salut, serveis penitenciaris, serveis socials i residencials, serveis funeraris, serveis judicials, notaris per a tràmits urgents amb cita prèvia, serveis d’electricitat, d’aigua potable, d’aigua residencials, serveis de depuració d’aigües, combustibles, gas, telecomunicacions, residus urbans i industrials, bancs i finances, assegurances, residus sanitaris, subministraments sanitaris i de farmàcia i de distribució alimentària humana i per a granges i centres d’animals vius, transports i veterinaris, escorxadors i els allotjaments turístics o  altres similars que s’hagin definit com a servei essencial per l’aïllament d’efectes i contactes per a la Covid 19”.

 

El titular d’Interior ha explicat també que “la mesura afecta al transport públic en totes les seves modalitats excepte la circulació per autovies i autopistes quan es tracti de mobilitat amb origen i destinació fora de la comarca del Segrià i tampoc afecta l’activitat de transport de mercaderies”.

El conseller ha afegit que “la mobilitat queda molt més reduïda del què tenim ara mateix però s’estableix un període de carència de 24 hores perquè les persones de serveis no essencials que puguin teletreballar puguin recollir el material imprescindible”. En aquest sentit, Buch ha recordat que “cal que duguin el certificat d’autoresponsabilitat i dels màxims certificats possibles de les empreses per poder-los ensenyar als dispositius i controls policials que els puguin aturar”.

El conseller també ha dit que al Segrià “es mantindrà el reforç policial” i ha anunciat que “mantindrem tres tipus d’estratègies combinant els controls fixes policials amb els controls dinàmics i amb una intensitat major del patrullatges a l’interior dels municipis, sobretot en aquests municipis on alguns dels quals no disposen de policia local i seran els Mossos qui hauran de garantir el compliment de les mesures decretades, com també l’ús obligatori de la mascareta”.

El conseller ha indicat que aquesta mesura és vigent fins que es dicti una nova resolució que la modifiqui o la deixi sense efecte.

Durant la roda de premsa, Buch ha posat en valor que “el vehicle transmissor som les persones i que els sanitaris ho han fet i ho fan tot, i que els controls policials també, però si com a ciutadans no agafem el paper protagonista i seguim les recomanacions, no servirà de res”. “Els protagonistes en aquesta lluita som cadascú de nosaltres, sinó la batalla la tenim perduda. La guanyarem quan siguem conscients de mantenir la distància, mans i mascareta” ha afegit.

Per aquest motiu, el conseller  ha fet una crida a la resta de ciutadans perquè “siguin conscients del què passa en aquest punt de Catalunya i no abaixem la guàrdia. De res servirà haver aplaudit sanitaris si l’endemà anem sense mascareta pel carrer”.

 

“Hem de tallar les cadenes”
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat que la població dels 8 municipis del Segrià afectats per les noves mesures s’ha de quedar  a casa amb l’excepció d’anar a treballar o de desplaçaments essencials com anar a comprar o altres. També ha recordat que continuen prohibides les reunions de més de 10 persones: “Hem de tallar les cadenes. Els contactes s’han de limitar a les persones amb les quals convivim”.

Segons Vergés, les mesures aplicades fins ara  han servit per reduir índex de transmissibilitat  però calia aplicar mesures més estrictes: “En quinze dies esperem que es pugui doblegar aquesta corba amb esperança treball conjunt Generalitat, administració local i ciutadans”.

Durant la roda de premsa, els consellers d’Interior i Salut han estat acompanyats pel delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré;  l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; el president de la Diputació, Joan Talarn, i el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot.

TOTES LES NOTÍCIES