La futura Agència de Reestructuració decidirà entre la venda, la represa o la liquidació de BPA

saboyaEl cap de Govern en funcions, Gilbert Saboya, ha comparegut en roda de premsa aquest dijous al vespre per informar del contingut del projecte de llei que es vol aprovar la setmana vinent per decidir el futur de Banca Privada d’Andorra (BPA). Saboya ha explicat que ja fa dos setmanes que l’empresa PricewaterhouseCoopers treballa per separar la part del negoci lícit dels actius il·lícits, amb l’objectiu de crear un banc bo i un de dolent. El banc bo passarà a ser gestionat per la nova Agència de Reestructuració i Resolució d’Entitats Bancàries, que serà qui decidirà la millor sortida entre una represa de l’activitat, la venda total o parcial, o –com a últim recurs– la liquidació. Saboya ha explicat aquest full de ruta el dia en què els administradors del banc han presentat davant la Batllia l’obertura d’un procediment d’arranjament judicial, tal com fixa la llei quan una empresa porta 8 dies amb dificultats de pagaments, tot i que exposen al batlle que hi ha possibilitats de redreçar la situació i per això li demanen la continuïtat de l’activitat del banc.

El cap de Govern en funcions i portaveu, Gilbert Saboya, ha donat aquest dijous més detalls sobre el contingut de la llei de mesures urgents per facilitar la reestructuració i resolució d’entitats financeres, després de lliurar-lo a les forces polítiques amb representació al Consell General per tal que en facin les seves valoracions amb la intenció d’aprovar-lo la setmana vinent. El marc legal té com a objectiu sortir de l’escenari de liquidació judicial –que actualment és l’única eina per donar sortida a BPA– i permetre noves sortides com són la represa de l’activitat, la venda total o parcial o, en el darrer supòsit, la liquidació. Saboya ha assegurat que la decisió no està encara presa, ja que dependrà de si es porta a terme un procés de reestructuració satisfactori que pugui generar confiança i pugui mantenir el valor de l’entitat per tal que es puguin rebre ofertes de compra. Així, ha assegurat que malgrat els “rumors i les intencionalitats difoses” de moment “no hi ha una solució tancada, però tampoc hi ha una oferta suficientment sòlida que mereixi ser comentada”.

Saboya ha indicat que el procés passa per separar els actius lícits dels il·lícits i ha deixat clar que en el cas de BPA no es tracta d’actius tòxics, a diferència d’altres crisis bancàries provocades per una situació de manca de liquiditat. Aquest procés de segmentació el porta a terme l’empresa PricewaterhouseCoopers, que hi treballa des de fa dues setmanes, i derivarà en la creació d’un banc bo i un de dolent.

El banc bo, que és el que ha de donar confiança als mercats internacionals per tal que desbloquegin els comptes, passarà a ser gestionat per la futura Agència de Reestructuració i Resolució d’Entitats Bancàries (ARREB) que la llei permetrà crear. L’entitat, que Saboya considera la “peça clau” de tot el procés, ha d’estar liderada per “persones extremadament qualificades” i comptarà amb un consell d’administració elegit pels diferents estaments implicats, entre els quals el Govern i l’INAF. Aquest nou organisme serà l’encarregat de decidir la millor sortida per a l’entitat. El cap de Govern en funcions no ha concretat els terminis de cada pas, i s’ha limitat a dir que cal donar “temps al temps” per preservar al màxim el valor de l’entitat.

Saboya també ha volgut destacar que l’èxit del procés es vol garantir pel fet que tant la llei com la creació del banc bo estarà regit sota els paràmetres d’homologació internacional. És per aquest motiu que la legislació es basa en la directiva europea 2014/59, que Andorra hagués hagut d’adoptar igualment l’any vinent en el marc de l’Acord Monetari.

Procediment d’arranjament judicial

D’altra banda, els administradors del banc han presentat aquest dijous a la Batllia un escrit per sol·licitar l’obertura d’un procediment d’arranjament judicial, que segons la Llei concursal han de fer totes les empreses amb dificultats en la seva activitat durant un període de 8 dies. Això obre la porta a què un batlle pugui examinar la situació de l’empresa, però no obstant, els administradors han exposat que hi ha diverses possibilitats de redreçar la situació del banc, gràcies al marc legal que s’està preparant. Per tant, demanen la continuïtat de l’activitat de l’entitat i el manteniment de l’explotació dels seus negocis. 

Text i foto: ANA

1 comentari

  1. M’agrada molt més el Saboya que el Cinca com a portaveu. El Saboya no mostra gens ni mica d’arrogància, parla amb llenguatge planer, entenedor i no utilitza la tribuna de portaveu per encimbellar-se a si mateix. Res a veure amb la simulada eminència del Cinca.

Comments are closed.