La Fundació ONCA presenta la 22a Temporada

La Fundació ONCA ha presentat aquest divendres la 22a  temporada de les seves diferents formacions de música clàssica. L’objectiu és mantenir l’acostament a les diferents parròquies, amb concerts variats i en petit format, i continuar donant oportunitats professionals als músics del país.

La temporada ha estat presentada pel ministre de Cultura, Albert Esteve, el representant de l’empresa esponsoritzadora, i el director artístic de l’ONCA, Gerard Claret.

El programa preveu el foment dels concerts internacionals, l’activitat de l’orquestra jove (Jonca) i continuar treballant perquè l’orquestra sigui un instrument d’integració social. En aquest sentit, ha s’està treballant en un projecte amb tallers que puguin ser beneficiosos per a col·lectius, com els discapacitats mentals.

Albert Esteve s’ha mostrat molt satisfet pel balanç de l’ONCA aquest 2014, en què la formació de Cambra ha realitzat un total de 16 concerts, 9 a l’estranger, l’ONCA Bàsic ha ofert 11 concerts en espais diferents i a totes les parròquies i la JONCA va realitzar “un fantàstic” concert de Meritxell i va participar al de santa Cecília amb una ampla presència de ñes escoles de música del país. Esteve ha volgut reiterar l’agraïment a l’empresa patrocinadora pel seu suport al projecte de la Fundació ONCA.

El secretari del Patronat de la Fundació ha celebrat els 22 anys de la Fundació ONCA i ha explicat que es vol que l’orquestra sigui coneguda i apreciada pels andorrans però també que serveixi per promocionar el país i com un element d’orgull a fora. En aquest sentit, els projectes a l’estranger, com els concerts a Sant Cugat, a Brussel·les, el cicle de cinc concerts del Petit Palau al Palau de la Música Catalana, el Festival Strenes de Girona, les Nits culturals de Sant Pere de Sallavinera, o els concerts a l’Arieja amb l’Ensemble Choral, hauran de contribuir a aquest propòsit.

Pel que fa a la temporada nacional, hi haurà sis concerts en format de cambra, amb diferents solistes, com Sara Cubarsi (guanyadora del premi El Primer Palau 2013), Antonio García Jorge (guanyador del Sax Fest 2014), Laura Simó o Eduard Iniesta. A la tercera edició del cicle ONCA Bàsic, el que depèn dels mateixos músics de l’ONCA, que col·laboren fent les propostes, hi haurà la col·laboració d’artistes del Principat, com David Sanz i Jordi Gendra, i estrangers -Isabel Vinardell, Isabelle Laudenbach.

L’ONCA serà també convidada per primer cop al festival Sax Fest, mentre que la Jonca tindrà un segon concert aquesta temporada -a banda del tradicional de Santa Cecília-, el Concert de Primavera, en què es repetirà l’experiment de comptar amb la participació de les escoles de música del Principat. L’altra novetat per a la Jonca serà la creació de la Jonca Bàsic, a imatge de l’ONCA Bàsic, la creació de grups de cambra formats per membres de l’orquestra jove, tutelats per músics de l’ONCA i amb programes adaptats als nivells dels integrants i a la formació orquestral.

El projecte educatiu continuarà amb els tallers formatius de la temporada passada i els espectacles musicals per a les famílies. A més, el nou repte serà arribar a “determinats col·lectius amb dificultats” perquè puguin “gaudir dels beneficis que aporta”.

Tot el projecte va encaminat a consolidar el gir que se li va donar a l’orquestra per portar-la a les parròquies, amb petits formats i la intenció d’integrar tothom. Gerard Claret ha destacat, a més, l’oportunitat que ha suposat perquè músics del país es dediquin a la música professionalment i puguin viure d’això. El director artístic ha assegurat que “fa anys aquestes xifres eren impensables”, en referència als set andorrans que formen part de l’ONCA Cambra, una orquestra de setze músics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.