La Fundació ONCA ofereix nous projectes del programa socioeducatiu ‘Comunitat i impacte social’ 2016

La Fundació ONCA organitza nous projectes del programa socioeducatiu ‘Comunitat i impacte social 2016’, creat per Queralt Prats (ARTransforma) i que vol treballar la utilització de la música com una eina d’inclusió social que permeti explorar nous horitzons i posar a l’abast de tothom la participació artística.

Aquest mes d’octubre el programa organitza de nou Musica’t, el primer projecte del programa social de l’ONCA, dirigit a dos nous grups de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell: EDES (amb infants i adolescents de fins a 21 anys) i IMPULS (nadons i infants de 0 a 6 anys). Musica’t es vertebra en cinc sessions de treball que es duran a terme en diferents espais:

El dijous 6 d’octubre, de 9.30 a 13 h, tindrà lloc a l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella, la sessió formativa liderada per Queralt Prats amb la participació dels professionals Alexandre Arajol i Josep Martínez Reinoso, violins de l’ONCA, Laia Capdevila, viola de l’ONCA, David Sanz, cap de servei de l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella i Mònica Vega i Verònica Pérez de Liquidansa. La resta de sessions es faran els dies 7, 14, 21 i 28 d’octubre en dos torns: de 10 a 11 h amb el grup IMPULS a la sala de fisioteràpia de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, i de 12 a 13 h serà el torn d’EDES a la sala veneciana de la Trapa de Sant Julià de Lòria.

Cada setmana, participants i professionals recolliran experiències artístiques a través de l’experimentació i de l’aprenentatge compartit, seguint un procés d’interacció que fomentarà la creativitat.

El mes de novembre el programa organitza una nova edició del projecte Musica’t, dirigit a dos nous col·lectius: els joves en risc d’exclusió social i els residents del Centre Penitenciari. Per a desenvolupar aquest nou projecte, es comptarà amb la col·laboració de Josep Maria Aragay i la seva metodologia: Basket Beat. Igual que en el plantejament fet el 2015, el treball es basa en donar oportunitats als participants per escoltar, experimentar, tocar i crear conjuntament. Es valora la interacció per damunt de qualsevol competència tècnica, es dóna llibertat creativa, excloent l’error en les aportacions de tothom, i es dilueix el treball estrictament musical amb altres eines, com el moviment i l’esport, per fomentar la creativitat i la participació significativa per part de tothom.

Aquest nou projecte es vertebra en cinc sessions de treball, que es duran a terme del 21 al 25 de novembre. De les 10 a les 12.30 h es realitzaran les sessions dirigides al col·lectiu del Centre Penitenciari en els mateixos espais. De 18 a 19.30 h serà el torn de les sessions de Basket Beat dirigides als joves. Posteriorment s’informarà del lloc de realització. Totes les sessions seran impartides per Aragay i Prats. Els dos col·lectius participants finalitzaran el projecte amb una mostra de quinze minuts. La mostra del grup de joves serà oberta al públic.

Aprofitant la realització d’aquest nou projecte amb la metodologia Basket Beat, es duran a terme sessions formatives de 15 a 17 h (lloc per confirmar) dirigides als professionals ja vinculats al programa social de la Fundació ONCA, a educadors socials, als treballadors del Centre Penitenciari, altres professionals vinculats al tercer sector i estudiants universitaris interessats en les arts i el tercer sector.

En paraules de Josep Maria Aragay, “Basket Beat neix durant la primavera del 2009 com un projecte que utilitza la pilota de bàsquet, el cos i el joc per facilitar l’accés a l’experiència artística, amb una mirada crítica de transformació social. Els objectius vinculats a aquesta metodologia són els de facilitar l’accés dels col·lectius participants a experiències artístiques grupals de qualitat, promoure l’entrenament d’habilitats per a la vida, desenvolupar accions que construeixin comunitats més participatives i apoderades i fomentar la paraula de joves i entre joves”.

D’altra banda, el mes d’abril passat, es va estrenar el projecte Música i creativitat, amb dos grups participants de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (Centre ocupacional Xeridell i Centre de dia), per donar continuïtat a l’activitat generada el 2015. Aquest projecte va finalitzar el divendres 1 de juliol amb una actuació oberta al públic.

El programa ‘Comunitat i impacte social’ i el seu projecte, Musica’t, compta amb la col·laboració de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, del
Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior del Govern d’Andorra, del Comú d’Andorra la Vella i del Comú de Sant Julià de Lòria.

 


Queralt Prats finalitza els estudis superiors de música (viola) amb el projecte de final de carrera titulat Música com a manifestació de creativitat i d’experiències humanes, al Conservatori de Birmingham (UCE). Des de llavors, toca en diverses formacions, imparteix classes de viola a diversos centres, fa formació i dissenya i lidera projectes de caire social per a diverses entitats. Actualment la seva tasca gira entorn de l’àmbit cultural, social i educatiu. És membre d’Abiabaï–Concerts/Tallers per a Nadons, tallers per a persones amb discapacitat de la Fundació “la Caixa” i Apropa Cultura, entre d’altres. També dirigeix ARTransforma, entitat que va crear el 2009 i des d’on impulsa projectes com Música a l’abast, la música de les persones diverses, Els sons visibles i l’Orquestra Integrada, entre d’altres.

ARTransforma és una entitat sense ànim de lucre, creada l’any 2009 per professionals de la cultura, l’art i l’àmbit social, amb l’objectiu de fomentar la igualtat d’oportunitats en l’art a través de projectes participatius, de formació, i d’accions per a la sensibilització social. El seu treball es basa en l’art per a la transformació social i l’accés de tothom a l’art per a la transformació artística i cultural. www.artransforma.org.

Basket Beat neix a Barcelona al 2009 com un projecte que utilitza la pilota de bàsquet, el cos i el joc per facilitar l’accés a l’experiència artística, amb una mirada crítica de transformació social. Després es divulga a Anglaterra, França, Sud-Àfrica, Uruguai, Brasil, Perú, Colòmbia, Estats Units, Canadà i Holanda. Actualment es treballa amb el Departament de Justícia de Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i l’Escola de Música-Centre de les Arts, la Fundació Nou Camí, l’Escola de Circ de l’Ateneu de 9 Barris, la Fundació Mar de Somnis i el projecte Xamfrà (entre d’altres). En l’àmbit acadèmic col·labora amb la Facultat Pere Tarrés, els màsters de Mediació Artística i Musicoteràpia de la Universitat de Barcelona i a les carreres socials de la Universitat Paris-Est Créteil Val de Marne i de Nordhausen. També és una proposta artística en gira: la Big Band Basket Beat Barcelona. Una orquestra singular que té com a motor el ritme i la sonoritat que generen les pilotes de bàsquet, on es fusionen les trajectòries de col·lectius en situació de vulnerabilitat amb artistes professionals. 

 

TOTES LES NOTÍCIES